Часове преди Мария Габриел да върне папката на президента Румен Радев и да обяви дали ще предложи състав и структура на Министерския съвет, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че няма да го подкрепят.

В пост във Фейсбук, той обясни, че миналата седмица от "Има такъв народ" са решили да постъпят отговорно и да подкрепят експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Оттогава обаче, никой не провел разговор по същество с тях.

"Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко", посочва Трифонов.

Според него това означава само едно:

"Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип".

Според Трифонов, това означава, че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен.

"Затова "Има такъв народ" няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България", написа лидерът на ИТН.

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 часа папката на президента. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат папка, с министри и структура на кабинет. До момента имена на министри не са съобщавани, но се очакваше сред тях да има и експерти от ДПС и "Има такъв народ".

След позицията на Слави Трифонов обаче става все по-невъзможно кабинет с първия мандат да събере необходимите гласове в парламента. След отказа на "Има такъв народ" зад правителство, начело с Мария Габриел остават само ГЕРБ-СДС и ДПС.

В петък Габриел обяви готовност за конституционна реформа, като това може да се разчете като протегната ръка съм ПП-ДБ. От коалицията обаче смятат, че конституционно мнозинство може да се реализира само с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. БСП също няма да гласуват за кабинета, предложен от Габриел. И ПП-ДБ, и БСП изключиха възможността техните депутати да отсъстват в деня на гласуване на кабинета или някакви други "игри", които да позволят избиране на правителство през "задния вход".

Според ГЕРБ обаче, ако не бъде реализиран кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов призовава останалите политически сили в парламента към разум, защото е крайно време страната да има редовен кабинет, за да се справи с предизвикателствата, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната.  ГЕРБ подчертаха, че имат незначителни различия с ПП-ДБ в законодателната програма за следващата една година. По тази причина няма логика кабинет да не бъде избран още с първия мандат.

От ПП-ДБ пък заявяха, че не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ, защото се опитват да наложат нов модел в политиката - това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума. В същото време от коалицията, водена от Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, признават, че страната е в политическа криза и не може да си позволи да отиде на шести избори. ПП-ДБ допускат, че в предложения от акад. Николай Денков могат да бъдат направени промени.