"Има такъв народ" обявиха, че имат почти пълни съвпадения в управленската програма след първия кръг от преговори с "БСП за България" за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент с третия проучвателен мандат.

На брифинг в парламента Ива Митева, Станислав Балабанов и Тошко Йорданов обявиха, че подкрепят антикорупционния закон и виждат възможност за съставяне на кабинет с четирите парламентарни сили в предишно коалиционно управление. И двете партии смятат, че не трябва да се стига до избори наесен. Преговорите продължиха близо час и половина.

"Предстоят ни поредица от разговори с вас. Имаме сериозни намерения да направим правителство, защото знаем какво ни чака в следващите месеци", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на преговорите и помоли ИТН за три неща.

"Първо, да кажете вашата позиция за това бихте ли искали да направим правителство. Второ, искаме то да стъпи върху програмата, която е отворена за предложения от ИТН. След като не сте участвали в съставянето й, абсолютно логично е да изразите мнение. Изпратили сме ви я предварително", каза Нинова. "И трето, нека днес да не разговаряме за структура и персонален състав на МС", каза Нинова.

"Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни", каза Тошко Йорданов. "Според нас е най-добре да се направи правителство с четирите партии, които бяхме досега. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения", каза още Йорданов.

"Благодаря за поканата! Днес ще покажем дали имаме мъдрост и зрение да управляваме. Твърдо заявяваме, че сме готови на конструктивни разговори. Убедени сме, че избори не са необходими - те само ще задълбочат кризата и вероятният изход от тях ще са още едни избори. Да загърбим егото си, за да съставим кабинет", призова Ива Митева.

Снимка: БТА

"За програмата: имаме съвпадения по почти всички точки. Ще работим за реформа на съдебната система, здравеопазването, образованието, социалната политика и антикорупционното законодателство", каза още Митева.

След срещата, която продължих близо час и половина от ИТН заявиха, че определят разговорите като изключително ползотворни и конструктуктивни.

Снимка: БТА

Управленската и законодателната програма се припокриват с нашите виждания, заяви депутатът от парламентарната група на "Има такъв народ" Ива Митева след консултациите.

На брифинг в парламента след срещата Митева коментира, че двете формации са се обединили, че антикорупционният закон трябва да се приеме.

Ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в комисията по конституционни и правни въпроси, каза Митева.

Тя посочи, че от ИТН ще настояват за обществено обсъждане на предложенията, преди те да влязат за гласуване в пленарната зала. Ще подкрепим и процедурните правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На въпрос за избора на Бойко Рашков за председател на комисията, Митева каза: "Ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков, Ще подкрепим процедурните правила за избор на нов председател на КПКОНПИ, а после - и най-достойният кандидат. Не сме против кандидатурата на Рашков, но смятаме, че записването на конкретно име противоречи на смисъла на приемането на тези процедурни правила", коментира Ива Митева.

Тошко Йорданов потвърди, че все още не са водени разговори за структура и персонален състав на Министерския съвет.

Ива Митева изброи и законопроектите, на чието приемане партията ще държи. Сред тях са тези за личната помощ, за висшето образование, за радиото и телевизията, както и предложението за въвеждане на мобилна медицинска помощ.

Станислав Балабанов пък коментира евентуалната бъдеща кандидатура за премиер. "Не трябва да хвърляме някакви имена в публичното пространство, без да са коментирани. Лоша практика е да развиваме хипотези. Държавата е срината от кризи и избори след избори няма да подобрят ситуацията", заяви депутатът.

 

От БСП излязоха доволни от днешните преговори като обявиха, че ИТН имат воля и желание да разговаряме за съставяне на редовен кабинет.

"Добрият резултат днес е общи позиции по управленската програма и стартирането на антикорупционно мнозинство. Колегите приемат програмата като база за съставяне на правителство. Нямаме базисни различия. Предложиха приемливи предложения, някои от които са и от социално значение като Закона за личната помощ и Закона за радио и телевизия", зави Корнелия Нинова.

По думите й разговорът върху програмата е бил по-дълъг с тях, тъй като те не са участвали при съставянето ѝ и имат свои предложения, но приемат документа като база за съставяне на правителство.

По думите й, ако се стигне до разногласия по отнощение на състава на бъдещия МС, от левицата отново ще водят разговори в търсене на решения.

Нинова потвърди, че в четвъртък БСП ще затвори първия кръг от преговори, като в следобедните часове ще се проведат срещите първо с "Демократична България", а след това - и с независимите депутати. Разговорите за правителството ще продължат и с втори кръг, като от левицата няма да бавят тази процедура.

"БСП за България" започна консултации за кабинет, след като получи третия мандат от президента Румен Радев. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група - на "Продължаваме промяната".