Председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов твърди, че премиерът в оставка Кирил Петков е създал корупционна среда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) със свои решения след излизането на ИТН от кабинета.

"Кирил Петков еднолично е създал корупционна среда в МРРБ сега, след като излязохме от кабинета, с негово решение", обяви на брифинг в парламента Йорданов.

По думите му Петков е уволнил всички зам.-министри в МРРБ и е сложил свои хора за зам.-министри, на които е дал правомощията да управляват паричните потоци.

Кирил Петков издава заповед, че всички плащания над 900 хил. лева трябва да бъдат разрешени от Министерския съвет и от тези двама зам.-министри, посочи той, цитиран от БТА.

Всяка една пътностроителна, ВиК фирма или фирма, която работи в тази сфера, е притисната до стената и, за да си получи парите, трябва да ходи да се разбира със съответния човек, който ги разрешава, коментира Йорданов.

По думите му това е абсолютно незаконно решение на Кирил Петков, за което МРРБ е пуснало жалба.

Снимка: БТА

Йорданов посочи, че двамата назначени заместник-министри са Ивайло Стайков и Александър Стоянов и посъветва журналистите да проверят в какви фирми е работил Стоянов.

"Кирил Петков назначава хора със съмнително минало, назначава ги да разрешават плащания в нарушение на закона и създава прекрасна корупционна среда да ходят фирмите да си плащат процента или да сключват - също задачка за вас - дали не сключват договори за юридическа помощ с една определена кантора", коментира Йорданов.