Депутати от ИТН и "Възраждане" обвиниха ПП-ДБ, че са спасили поста на Желязков, чиято оставка като шеф на парламента беше поискана вчера. Според Костадин Костадинов, и БСП е спомогнала за това.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков от дебата и евентуалното му взимане на оставката", заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов пред журналисти в парламента. 

Депутатите не събраха кворум от първия път за започване на заседанието.

По думите на Йорданов в деня, в който се иска оставката на Росен Желязков я няма цялата група на ПП-ДБ, а всички са се подписали проекта за решение за освобождаването му.

Според Станислав Балабанов (ИТН) от известно време "БСП за България" разиграват "музикален театър", защото може би искат да се върнат в "романтичните месеци", когато Корнелия Нинова е била министър на икономиката в кабинета на Кирил Петков. Може би иска пак да ѝ се случи това нещо, в момента цари някаква любов между двете формации, каза той.

Балабанов не уточни как ще гласуват и обясни, че ще се разбере като започне заседанието, допълни БТА.

"Осем човека от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и шест от "БСП за България" не се регистрираха в пленарната зала, с което на практика събориха кворума и провалиха възможността сега да гласуваме оставката на Росен Желязков", обяви пред журналисти в парламента и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Тези хора, които вчера избягаха да се подпишат под нашето искане, а след това взеха подписите на БСП, днес заедно с БСП провалиха кворума, подчерта Костадинов. По думите му "това е апотеоз на политическото лицемерие, на продажничеството и на предателството в този парламент". Мисля, че това е "достоен позорен завършек на този срамен 49-ти парламент, защото се оказа, че всъщност ПП-ДБ и БСП на практика сега спасиха мандата на Росен Желязков", смята Костадинов.

Според него има договорка между ПП-ДБ, БСП и ГЕРБ.

Вчера в НС постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, внесен и подписан от народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" и от "БСП за България".

Правилникът на НС предвижда, че предложението за предсрочно освобождаване на председателя се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.