Проведохме конструктивни разговори. Ние провеждаме разговори с политически партии, излагаме нашите виждания и по някои от тях, както установихме, имаме подкрепа. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" след проведената среща с "Демократична България" за сформиране на правителство в сградата на Народното събрание.

Основната част на консултациите между двете парламентарни партии се проведе при закрити врата.

Йорданов подчерта, че са важни политиките, а министрите са изпълнителите. По думите му, от тук нататък следват разговори на експертите.

За нас беше важно да установим, че сме си поставили едни и същи политическиу цели - смяна на Гешев, дълбоки реформи в правосъдието, премахване на органите - бухалки, така че гледаме в една и съща посока по отношение на програмите, заяви Христо Иванов.

Мандатоносителят е започнал цикъл от консултации и ние сме първите. Като мине през всички останали политически сили, ще видим каква картина се е оформила, допълни Иванов.

Ако има правителство, за което ние даваме подкрепа, имаме то да се отдалечи максимално от ДПС, как това ще се случи, е въпрос към мандатоносителя, допълни Иванов.

Според Тошко Йорданов, с темата за ДПС се спекулира. Той обясни, че ако има правителство, то ще е на малцинството, а не коалиционно.

Погледнете на това като една първа стъпка на взаимно съгласуване на нашите позиции. Към момента не сме обсъждали имена, има поетапност на формирането, допълни от своя страна Христо Иванов. Това, че няма много време, не означава, че всичко може да се реши в рамките на едночасова среща, подчерта той.

Нека да мине първи кръг от разговорите, нека да ни поканят и на тази база ще решим, допълни съпредседателят на "Демократична България". Иванов беше категоричен, че персонални въпроси не са обсъждани и няма да коментира имена, които се въртят в публичното пространство.

За нас това беше важно начало. За да може това правителство да е на промяната, трябва да бъде независимо във възможната степен от ДПС. Колко е невъзможно това, ще видим, допълни Иванов.

На въпрос на БНТ дали преди да гласуват от "Демократична България" ще имат условия за ДПС, той обясни, че всичко ще бъде оценено в различните му съотношения и след това ще се реши как да се гласува.

На експертно ниво ще обсъдим как те си представят реализирането на общите цели, допълни Иванов.

Сериозността на задачата, която имаме, не предполага всичко да бъде решено в рамките на едночасова среща, подчерта той.