Президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати. Писмо с такова искане са подписали и изпратили до държавния глава шефовете на парламентарните групи на ИТН, БСП и "Възраждане" - Тошко Йорданов, Георги Свиленски и Костадин Костадинов.

"Молим за незабавно свикване на извънредно заседание на КСНС във връзка с безпрецедентното изостряне на отношенията между България и Руската федерация и обсъждане на възможните последици от националната сигурност на страната", се казва в писмото.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че именно той е внесъл в президентската администрация искането. Според него трябва да бъдат обсъдени последиците от обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

"Искането е подкрепено от председателите на парламентарните групи на БСП и на партия "Има такъв народ", обяви още Костадин Костадинов.

По-рано в пленарната зала вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова поиска от Народното събрание да вземе решение, с което да задължи Министерството на външните работи (МВнР) да отмени нотата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители от България.

"Мисля, че е най-логично да се направят следните неща: Първо, г-н Кирил Петков да излезе и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател официално, а не да четем някакви вметки по сайтове. Второ, преди да го направи, незабавно да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал тази нота. Трето, президентът незабавно да уволни председателя на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС), който е приел устно някой да му нареди да изготви списъци", категорична бе Нинова.