Фратини, който е близък съюзник на Берлускони, описва света като глобално съревнование на политическата и бизнес-сцената, в което тъмни сили използват нечисти средства, за да опозорят своите конкуренти.
През последните четири месеца Берлускони непрекъснато трябваше да отрича обвиненията в непристойни отношения с по-млади жени. В момента премиерът съди поне четири вестника - два италиански и два чуждестранни - за клевета, отбелязва "Файненшъл таймс".
Опитите да се засили ефектът от тези скандали в чужбина доказват, че съществува мрежа от хора, които използват нападките срещу Берлускони, за да опетнят образа на Италия, смята Фратини. Той обаче не посочи конкретни имена.
"Като външен министър не мога да кажа кои са тези хора", заяви той, но отбеляза, че сцената на "съревнованието" е Средиземноморието, Русия и нейният пазар на горива. Фратини обърна специално внимание на ролята на Италия в проекта "Южен поток" - планираният тръбопровод, който трябва да доставя газ за Европа от Русия през Черно море, като заобикаля Украйна.
Как се получава така, че Италия често бива порицавана заради проекта, докато на Великобритания и Германия им се спестяват критиките във връзка с подобния проект за тръбопровод "Северен поток", който ще заобикаля балтийските държави, пита Фратини.
"Ако се опитвате да опетните образа на Италия, играете мръсна игра", предупреждава той.
"Когато Италия играе все по-важна роля в международното сътрудничество, например с Афганистан и Русия, нашите постижения са чужди поражения", коментира Фратини.
Външнополитическите кръгове в Рим бяха изумени миналата седмица, когато лидерите на Великобритания, Франция и Германия, без да поканят Италия, изпратиха писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с призив за организиране на конференция за Афганистан на високо равнище. Италия е една от страните с най-голям контингент от войници в Афганистан, а Фратини твърди, че е бил първият човек, предложил свикването на такава конференция още през август. Видимо ядосан от факта, че Гордън Браун, Никола Саркози и Ангела Меркел са пренебрегнали Италия, Фратини припомни, че на срещата на външните министри на страните от Европейския съюз в Стокхолм на 4 и 5 септември беше постигнато споразумение конференцията за Афганистан да се свика по инициатива на блока.
"Писмото се появи на следващия ден", припомни Фратини и отбеляза, че не е бил информиран за него. "Честно казано, ако бях на мястото на председателството на Европейския съюз, щях да бъда доста разочарован", заяви той. Фратини обаче решително отхвърли опасенията на някои италиански политици, че Берлускони е бил умишлено изключен от писмото, защото репутацията му на международната сцена е опетнена от скандалите.
На въпроса дали изключването на Италия би могло да означава, че съперници се опитват да злепоставят Италия, той отговори дипломатично: "Не знам". Фратини се закани, че ще си възвърне инициативата, като представи подробно предложение за конференцията не срещата на външните министри на страните от Г-8, която ще председателства в Ню Йорк на 23 септември.