Управляващата в Испания Народна партия печели най-много гласове на общинските избори в Мадрид, но може да изгуби контрол над общинския съвет, ако лявото движение Подемос събере мнозинство в коалиция с други партии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Това е най-слабият резултат на Народната партия на общински избори от 1991 г., отбелязва агенцията.
 
Народната партия получава 21 места в 57-членния общински съвет на испанската столица. На второ място е листата "Мадрид сега" начело с Мануела Кармена, подкрепена от Подемос, с 20 места. Социалистите са трети с 9 места.

Ако състави лява коалиция със социалистите, "Мадрид сега" ще получи абсолютно мнозинство в общинския съвет.

Обща листа на движението Възмутените и на антилибералната формация Подемос печели най-много гласове в общинските избори в Барселона, сочат неокончателни резултати след преброени около 90 на сто от бюлетините.

В Мадрид и в Барселона не се гласува за кмет на преки общи избори. Кметовете ще бъде избрани в следващите дни след очаквани сложни пазарлъци между общинските съветници. В Барселона листата на активистката Ада Колау печели най-много гласове и измества националистите консерватори на досегашния кмет Хавиер Триас.

"Гражданите спечелиха, спечели надеждата, желанието за промяна победи кампанията на страха и примирението и така всички ние печелим и преди всичко печели Барселона", каза Колау.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на евроскептиците?