От ПП-ДБ не са отговорили все още официално на хвърлената ръкавица от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя да обяснят с кого ще управляват и от кого очакват подкрепа при втория мандат. Очаква се да направят това в понеделник, когато имат събиране на ръководството. Позицията им на този етап формулира депутатът от ПП Искрен Арабаджиев.

Той заяви, че за него е странна логиката да се мисли какво ще се случи с втория мандат, след като още първият не е връчен.

"ГЕРБ за втори път са неспособни да излъчат правителство и ние ще представим нашия план за действие. Все още не водим консултации с кого бихме съставили правителство. Ако отидем на още едни избори през юли, това показва неспособността на ГЕРБ да съставят правителство", каза Арабаджиев по Нова телевизия.

И отново повтори: "Ние правителство на ГЕРБ с първия мандат няма да подкрепим".

А на упрека, че само редовно правителство може да подсигури 3% дефицит и влизане в еврозоната, депутатът от ПП заяви: "Ако ГЕРБ желаеха да сме в еврозоната, да са го направили".

За мотивите на неговата коалиция, която няма да подкрепи кабинет от ГЕРБ, той обясни: "Борим се срещу политиката на феодализация, на струпване на ресурсите в няколко фирми, увеличаване на неравенството и заличаване на средната класа".

По думите му предложението за ротация на председателя на парламента е "отпушило процеса".

"С ротацията и с уговорката, че едната партия държи три месеца председателя на парламента, а другата партия държи председателя на правната комисия, ние разделяме властта. Има взаимен контрол и сме сигурни, че важните законопроекти - и по плана за възстановяване, и за Еврозоната, и за Шенген, ще могат да бъдат придвижени в парламента", коментира Арабаджиев.

"Освен тези 30 законопроекта, е важно да разгледаме и бюджета. Без бюджет в средата на годината общините няма да могат да разплащат с пари, независимо, че те са налични", каза депутатът от ПП.