Румен Радев е безалтернативен като фигура, това не гарантира преизбиране, всичко зависи от това дали хората ще гласуват, да гласуваме седмица след 14 ноември ще бъде безсмислено. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов", евродепутатът от левицата и бивш началник на кабинета на президента Радев - Иво Христов.

По думите му Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова утре.

"В него има над 100 общественици, хора от местната власт, спортисти и др. Имаше хиляди желаещи да подкрепят президента Радев. Българският народ ги издига чрез Инициативен комитет.

ДПС имат всички основания да се борят срещу президента Радев, защото той постави неудобни за тях въпроси. За мен президентът Радев е безалтернативен като сила и средоточие на интересите на хората. Това не гарантира преизбиране, призна обаче Христов. Всичко зависи дали всеки един от нас ще осъзнае рисковете и ще отиде да гласува. На 14 ноември трябва да отделим един час, за да гласуваме, за да не се наложи след една седмица да гласуваме пак, призова той.

Много от партиите заявиха подкрепа за Румен Радев, тя е широка.

"ГЕРБ има основания да се бори срещу Радев, той постави неудобни за олигархията - ГЕРБ и ДПС, въпроси. Борисов използва стратегията на огледалото - "гледаш огледалото, възмущаваш се от това, което сам си направил и го приписваш на друг, това е, което прави Борисов", посочи още Иво Христов.

"Лявото и дясното през 2021 г. не са закотвени географски, а са във всички общества. Имаме странен обрат в пропагандата на опонентите, които преди 5 години внушаваха, че президентът Радев е назначен от Москва. Със способността си да казва "не" той се движи в тесния коридор между интересите на Великите сили. Президентът се старае да отстоява българския интерес. Това е трудно, но той го прави", добави Иво Христов.

По думите му Радев се старае да отстоява националния интерес и го прави.

"Ако беше американски човек - щеше ли да възрази срещу неизгодната за България сделка за закупуване на изтребители. Със способността да казва "не" Румен Радев се движи в тесния коридор между Великите сили, това е много сложен пилотаж", каза още Христов.

Той бе категоричен, че "Продължаваме промяната" не е продукт на Румен Радев.

Христов поясни, че Планът за възстановяване е бил забавен, за да бъде подобрен.

"При "Има такъв народ" разочарованието е видимо и ще се пренесе в урните. Хората гласуваха за екранния образ на бунтаря, а получиха една объркана парламентарна група без ясни авторитети, която не успя да формира на два пъти правителство, не успя да влезе в диалог с останалите партии, логично е да има разочарование", коментира още Иво Христов.

Според него следващият парламент няма бъде лесен и много обещаващ.

"Не мисля, че ще се формира бързо устойчиво мнозинство. И да се формира ще бъде разклатено още при самото си създаване. Надявам се следващият парламент да бъде около "партиите на промяната". Коалицията трябва да бъде широка, управление на ГЕРБ-СДС е нецелесъобразно, това би върнало България една година назад", каза още Иво Христов.