Така вицепремиерът и министър на външните работи коментира факта, че царят и бивш премиер беше част от българската делегацията на фона на намерението държавата да му върне част от имотите със закон, с какъвто са отнети през 1947 г. 

„Този казус няма нищо общо. Това са абсолютни спекулации“, категорична беше Захариева пред bTV.

Тя подчерта, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение, защото той познава петима крале на Саудитска Арабия. По думите й в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика. 

Само дни преди посещението в Саудитска Арабия обаче се разбра, че Министерството на регионалното развитие е внесло молби за спиране на делата за връщане на двореца "Врана" и "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Междуведомствена работна група под председателството на Министерството на правосъдието пък работи по извънсъдебно споразумение за уреждане на казуса.

Вчера един от коалиционните партньори в управляващата коалиция - ВМРО, се противопостави на "опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.н. царски имоти" договорки по въпроса, докато лидерът на партията, виципремиер и военен министър - Красимир Каракачанов, също беше в Рияд. 

"Държавата не се е отказала. Ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса след 6 месеца, продължаваме с делата", коментира днес регионалният министър Николай Нанков, цитиран от "Фокус".

"Депозирани са молби с искане за спиране на съдебното производство за срок от 6 месеца. Съдът не се е произнесъл по това искане, за което е необходимо съгласието на всички страни по делото. Сформирана е работна група със задача обсъждане на въпросите, свързани със собствеността на имотите. Предстои да се произнесе със становище. Най-късно в понеделник работната група ще приключи с дейността си и ще има становище. Тогава на цялата общественост ще се представи каква е визията на държавата“, обясни той.

Той беше категоричен, че от неговото ведомство не са подавани молби за отказ от иска и нарече категорично спекулации подобни твърдения.