"Има такъв народ" не се притеснява от появата на нов политически субект. Това коментира в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ "Има такъв народ" Филип Станев по повод очакваната нова партия около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Нямаме притеснение от появата на какъвто и да било проект, още повече, че това наистина е извън нас. Ние няма да имаме възможността да повлияем на това да се появи или не такъв субект, нито на йота не ни притеснява", подчерта той, цитиран от БТА.

На въпрос дали ИТН ще могат евентуално да си партнират с новия субект Станев отговори, че това са хипотези.

"Не знаем, ако се появи този политически субект, за който намеквате и за който, може би, всички знаем, как ще бъде ориентиран в политическото пространство, каква програма ще изповядва - дясна партия ли ще бъде, лява ли или в центъра", допълни той.

Според него да се отговори на въпрос за партньорство е твърде рано.

"Но по принцип появата на нов политически субект предполага появата на нов играч на сцената, т.е. на различен от тези до момента, нещо различно от статуквото", отбеляза Станев.

Той посочи, че Петър Илиев, който беше номиниран и в двата проектокабинета на ИТН, никога не е бил член на партията. Вчера се разбра, че информацията за него вече не е в сайта на формацията, а от парламентарната група се разграничиха от него.

В отговор на въпрос дали поддържат подкрепата си за втори мандат на действащия президент Румен Радев, депутатът подчерта, че ИТН във всичките си действия до момента са стоели винаги зад думата си. Така че няма логика да сме заявили нещо публично, да сме го казали пред българските граждани, общество и политици и да се отметнем от него, заключи Станев.

Нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев е опит да бъдат заменени провалилите се партии на протеста, коментира пък заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

"По никакъв начин не се притесняваме от такъв проект. Това е опит на Румен Радев да разчисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация, която евентуално да се опита да свърши това, което те не успяха. Така че те трябва да се притесняват, те ще бъдат доведени до ръба на оцеляването след този проект", добави той.

От "БСП за България" засега отказаха коментар по въпроса.

 

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" обаче заяви, че нов политически проект с участието на Кирил Петков и Асен Василев ще се отрази "великолепно на цялата политическа бъркотия, която е в момента".

"Колкото повече искат да вземат трудни решения, да влязат в политиката, толкова по-добре, така че аз приветствам такъв проект и смятам, че ще се отрази положително на българските граждани", каза депутатът пред журналисти в кулоарите на парламента.

Кандидат за президент няма да имаме с уговорката, че не е обсъждано в парламентарната група, отговори той на друг въпрос.

По думите му до момента има един-единствен сериозен кандидат - действащият президент. Все пак той добави: "Да ги обявят и другите, ще решим".

Хаджигенов допълни, че в сдружението "Ние идваме" не са взели все още решение как да се явят на изборите.

"ИБГНИ сме се събрали да вършим работа, справяме се нелошо", подчерта политикът и добави, че предстои обсъждане на бъдещето на сегашната коалиция.

Върху 130 граждани са били експлоатирани СРС, успяхме да съберем 130 имена, които са засекретени от прокуратурата, съобщи още Хаджигенов, който е председател на временната комисия за проверка на закононарушения около миналогодишните протести. 

Тя беше създадена за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Той добави, че са събрани данни за 934 души, между тях петима журналисти, един от които работи за голяма френска медия, прокурори, съдии, генерали от резерва, политици, председатели на НПО-та, които участват активно в политическия живот и в изборите.

Комисията не е успяла да намери законов начин, по който да вдигне класификацията. Самият Хаджигенов е изпратил писмо преди месец до Националното бюро за контрол на СРС с такова искане в едномесечен срок.

Според него препоръките в доклада на временния парламентарен орган за отстраняване и разследване на директора на НСО и двама негови подчинени служители и прокурор Вероника Трифонова е причината парламентарни сили да не искат документът да мине в пленарната зала.

"Плюс данните, които ще изнесе комисията (в голямата си част са класифицирани) - това води до яростна съпротива, "Уотъргейт" в българския вариант изглежда много по-ужасяващ$, отбеляза Хаджигенов.