От "Има такъв народ" ще отправят покана за консултации за сформиране на бъдещия кабинет до всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ. Това означава, че ще разговарят и с ДПС, след като вчера стана ясно, че имат намерение да разговарят с "Демократична България", "Изправи се БГ. Ние идваме!" и БСП.

Депутатът Филип Станев коментира пред bTV, че днес ще бъде изпратена официално такава покана в писмен вид на всички. Той не можа да отговори как информация за консултациите е изтекла още снощи в медиите.

"Ще разговаряме за всичко това, което изпълва със съдържание думата консултации и по конкретните неща, които иска да направи в управлението на страната "Има такъв народ", допълни той.

И уточни, че очаква срещите да се проведат през уикенда.

"ГЕРБ няма как да бъдат поканени на подобни разговори, всичко, което се случи в икономически, здравен план през последните 12 години е "заслуга" на ГЕРБ", коментира по-късно Станев пред журналисти в парламента.

"Чистата математика от конфигурацията на партиите от протестите сочи, че броят на депутатите е недостатъчен до 121 за мнозинство", уточни той в отговор на въпрос как ще обясни поканите към ДПС и БСП, след първоначалната им заявка да не търсят подкрепа от партиите на статуквото. По думите му, в името на желанието на гражданите за стабилност, се налага да се проведат консултациите, защото този кабинет няма как да се състои.

Колегата му от "Има такъв народ" Станислав Балабанов пък коментира:

"Срещите ще се проведат тук, в сградата на Народното събрание. Такъв е смисълът на демокрацията. Тези разговори е логично да се водят тук най-представителната сграда - българския парламент. Надявам се политическите партии да приемат поканите ни и тук в идните дни да се проведат едни практични разговори в името на това България да има едно стабилно правителство и един стабилен парламент от тук нататък. Вече чисто административно ще излязат скоро часовете".

За имена и постове от партията са категорични, че няма да преговорят.

Балабанов подчерта, че са длъжни да поканят всички с изключение на ГЕРБ, за да ги чуят.

"Съобразяваме се както с общественото мнение на хората, така и с демокрацията. Такъв е смисълът на демокрацията, да водим конструктивни разговори, да чуем идеите им, да изложим нашите, да ги обсъдим. Вече от там нататък всичко зависи от крайния резултат. Надявам се да бъде положителен", заяви още той.

"Демократична България"

"Това, което нас ще ни интересува като първа тема, е как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос - какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти.

В "Денят започва" по БНТ Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ, пък добави:

"Вижда се, че с колегите от "Има такъв народ" гледаме в една посока".

Тя напомни, че "Демократична България" не претендира за постове, няма да предлагат имена за министри. С ИТН ще разговарят по реализиране на приоритетите им - дълбока и реална правосъдна реформа и радикална модернизация на страната.

Йорданова коментира и номинацията за премиер от първия вариант на правителство на ИТН, като припомни, че Николай Василев е свързан с управлението на Тройната коалиция, един от символите на завладяната държава, не може той да бъде лицето на правителството.

"Преди да стигнем до имената (за министри), имаме още много политическа работа", посочи тя.

"Изправи се БГ. Ние идваме!"

"Ние искаме да има правителство, ще положим всички усилия да има разговори, всичко ще бъде публично и прозрачно", коментира в същото предаване Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите ѝ очакванията са да има честно и почтено правителство, което да не работи за олигархията.

Тя заяви категорично, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС.

Водещи приоритети, пред които няма да отстъпят в разговорите си с партията на Слави Трифонов, ще бъдат радикална съдебна реформа, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите още от есента:

"Реално, след като се проведат съответните дебати, решение за преизчисляване на пенсиите може да се вземе от дата, евентуално, 1 октомври. Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната."

БСП

Кристиан Вигенин от "БСП за България" пък коментира пред националната телевизия, че въпросът е сега спешно да се види какво е нужно да се направи.

"Много е ранен етапът, за да коментираме участие на БСП във властта, подкрепа за евентуално правителство. Това, което е позитивно - БСП няма да дава безусловна подкрепа, ще бъдем внимателни", заяви той.

По думите социалистите са готови на много широки консултации, ако третият мандат дойде при тях, както и да поканят някои от служебните министри в редовен кабинет. Оцени Янаки Стоилов като един от най-добрите министри на служебния кабинет.

"Ние държим на дълбоката промяна, БСП не може да бъде приравнена към партиите на статуквото", изтъкна Вигенин.

По думите му трябва да се мисли за актуализация на бюджета, тъй като доста време страната е без парламент и са се натрупали проблеми и видимо средствата не са достатъчни.

По-късно от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС декларира, че ще участват във всички консултации, на които бъдат поканени, включително за съдебна реформа.

Какво ще правят днес депутатите

Във втория си работен ден народни представители днес ще се фокусират около създаване на четири временни комисии.

Първата трябва да изработи проект на нов правилник за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание.

По инициатива на "Демократична България" ще бъде сформирана временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец".

Третата комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година, като ще започне проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

По идея на депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се създава комисия, която да ревизира управлението на страната в последните 5 години.