Имате здравословен проблем. Обаждате се на личния си лекар и отивате на преглед. Той ви назначава изследвания, правите ги в добре оборудвана лаборатория, след което лекарят ви предписва лечение, а при необходимост ви изпраща в болница. Там ви лекуват достатъчно на брой квалифицирани лекари и опитни медицински сестри с модерна апаратура и в нормални битови условия. Получавате всичко това срещу здравната си осигуровка с минимално доплащане.

Напълно възможно е това да се случи в България и то не само в големите градове, а в цялата страна само за няколко години, стига да има политическа воля за реформи в здравеопазването. Експертите на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" знаят как и могат да ги реализират. Те са твърдо убедени, че има как държавата да осигури безопасна и здравословна околна среда, да подкрепя здравословния начин на живот и да осигури живот в добро физическо и психическо здраве за всички свои граждани чрез справедлива, достъпна и качествена грижа.

ПП-ДБ насочва усилията си към

опазване на здравето

В предизборната си програма обединението набляга върху профилактиката с цел ранна диагностика на проблемите и върху ефективната превенция. Ще ги осигури чрез фонд "Обществено здраве", прозрачно финансиран от акцизи, както е заложено в съществуващата нормативна уредба. Ще се предвидят повече безплатни профилактични прегледи и изследвания за деца и възрастни, финансирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ще се създаде Профилактичен календар за всички рискови групи за диагностика и ранно лечение на социалнозначими и онкологични заболявания. Календарът ще съдържа редовни прегледи според здравния профил на хората и заплатени от НЗОК или от държавата изследвания и консултации със специалисти.

Съвместно с образователната система ще се популяризира здравословният начин на живот (хранене, физическа активност) и ще се води борба срещу употребата на наркотици, алкохол и тютюневи изделия сред младежите.

Тези мерки ще намалят случаите, за които е необходимо болнично лечение. Така ще се спестят средства, които ще могат да се инвестират в по-качествено здравеопазване.

Ще се подобри и

грижата за болните

ПП-ДБ ще работи, за да гарантира достъп до качествена медицинска помощ, лекарства и медицински изделия във всяка точка на страната. Ще се преструктурират и модернизират болниците така, че да отговарят на конкретните нужди в отделните региони. Целта е да има достатъчно болнични легла и медицински специалисти спрямо потребностите и европейските стандарти.

Предвиждат се реформи в модела за финансиране на здравните заведения, като основен критерий ще бъде резултатът от лечението при всеки пациент. Той ще се преценява чрез ясни обективни параметри за качество със съответните индикатори.

Ще се намалят преките доплащания от пациентите за болнично лечение, лекарства и медицински изделия.

Ще се въведат стандарти за времето за реакция, достигане до пациентите и транспорт до лечебно заведение при спешни случаи в цялата страна. Когато състави правителство, ПП-ДБ ще осигури спешна медицинска помощ по въздух до края на тази година и ще въведе в действие цялостна система за такава помощ с шест медицински хеликоптера до края на 2026 г.

Коалицията се ангажира да изгради модерна Национална детска болница при прозрачни процедури и в съответствие с международните стандарти. Предвижда се допълнително държавно финансиране за лечение на тежко болни деца и деца с редки заболявания според най-добрата възможна грижа, включително и в чужбина. Ще се улеснят и ускорят процедурите за лечение зад граница.

Голямата болка на българското здравеопазване остава

недостигът на медицински специалисти.

Има как той да бъде преодолян чрез справедливо заплащане на техния труд, по-добри условия за работа, възможности за следдипломно обучение и кариерно развитие. ПП-ДБ ще продължи да увеличава възнагражденията. В същото време обединението ще премахне сегашните драстични диспропорции в доходите на медиците, като въведе максимална разлика между най-ниските и най-високите запати в болниците 1:20.

Ще се осигури финансиране за откриване на достатъчно места за специализация в болниците. Ще се подобри системата за следдипломно обучение и ще се повиши капацитетът за научна дейност в клиниките.

Ще се увеличи броят на парамедиците и лекарските асистенти.

Дигитализацията в здравеопазването ще продължи. Правителството на Кирил Петков започна активна работа по нея през 2022 г. Само за шест месеца всички прегледи на лични лекари и специалисти, изследвания и болничен прием по здравна каса влязоха в електронна система. За първи път от юни 2022 г. можем да говорим за истинско електронно здравно досие на осигурените българи.

Предвижда се още тази година да се въведе лесен и защитен достъп на всеки човек до електронното му здравно досие, постепенно да се дигитализират всички медицински документи на хартия и да се добавят към електронното досие. Постепенно ще се дигитализират и други услуги в здравеопазването.

Прилагането на дигитални технологии не само улеснява работата на лекарите и другите медицински специалисти, но и помага за проследяване на риска при социалнозначими заболявания и за разработването на политики за неговото намаляване.

ПП-ДБ са готови и с реформа на НЗОК. Според експертите на коалицията е необходимо да се преразгледат структурата, процесите и контролните механизми в касата, както и да се гарантират повече прозрачност и обществен контрол.

В краткия мандат на правителството на Кирил Петков с повече от 30% се увеличиха парите за личните лекари и специалистите по НЗОК. Законодателно се надградиха правилата за заплащане в здравната система, за да се повишат значително възнагражденията на лекарите, медицинските сестри и останалите специалисти. Увеличиха се безплатните изследвания за осигурените българи. Държавата започна да заплаща повече здравни услуги за детско и майчино здравеопазване. Осигури се по-добър достъп на деца с диабет до медицински изделия, без убождане.

Това е съвсем малка част от всичко, което трябва да се направи в българското здравеопазване. ПП-ДБ имат план как да продължат и знаят, че има как той да се превърне в реалност.

Изборът е ясен. Стабилна бедност отново или нормален европейски живот. Няма спасител, зависи от теб. Гласувай на 2 април с номер 12. Има как!

 

Избори за Народни представители на 02.04.2023 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!