Ако се докаже вина на общинските служители за чупенето на витрината на македонския клуб в Благоевград, ще приложа принципа на реципрочност на наказанията - ще накажа работещите с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи. Това пише в профила си в социалната мрежа кметът на Благоевград Илко Стоянов.

"Вчера "изтече" информация от ОД на МВР, че са задържани двама служители на ОП "Озеленяване" към Община Благоевград, както и техните съпруги, за това че са счупили стъклото на помещението, което беше провъзгласено за "македонски културен клуб", заявява във Facebook градоначалникът.

Стоянов подчертава, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието.

"Кметът на общината, който в случая се явява работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда", добавя Стоянов и продължава:

"В тази връзка, като работодател на двамата служители, бих искал да ви кажа какво е моето решение:

Ако се докаже вина на общинските служители, аз ще приложа принципа на реципрочност на наказанията. Това означава, че ще накажа работещите в Община Благоевград, с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи. В момента, в който бъдат уволнени служителите в Северна Македония, причинили тормоз над българските граждани, аз незабавно ще уволня служителите на ОП "Озеленяване" към Община Благоевград.

Простичко и справедливо!"

Витрината на македонския клуб беше счупена на 4 февруари вечерта, когато много българи не бяха допуснати до Северна Македония, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Стъклото е било разбито с 4 камъка, които са намерени пред клуба.

"В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция", коментира тогава кметът Илко Стоянов.