"В редовното правителство на Кирил Петков имаше опит за две външни политики - спомняте си, че имаше скандали между тогавашния министър-председател и неговия външен министър. Нека да не изпадаме в другата крайност и сега да имаме лична външна политика" - така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в Сухиндол спора в некоалицията за поста външен министър при ротацията. На въпрос за ротацията, тя обяви, че очаква по-сериозно влияние на ГЕРБ след март. 

Вицепрезидетът Илияна Йотова определи като гаф изказването на министър-председателя Николай Денков, че не иска поста на външен министър като такъв, а иска гласът на "Продължаваме промяната - Демократична България" да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина".

Външната политика на България има нужда от най-голям национален консенсус, за да бъде сериозна, стабилна и да бъдем авторитетни навън, подчерта Йотова: "Ние имаме нужда от много сериозна личност за външен министър, който има своите контакти в Европа, защото това лоби е изключително важно и полезно за България. Външната политика на България може би има нужда най-много от национален консенсус, за да имаме авторитет и навън".

"Аз познавам работата на г-жа Габриел още като евродепутат, след това като еврокомисар. Тя е добър външен министър и дори да има друг, според мен тя като министър-председател трябва да наблюдава този ресор", каза вицепрезидентът.

По думите ѝ от следващия мандат на новото правителство се чака много сериозна работа, за да се затвърди името на България и в областта на външната политика. Трябва да бъде завършен целият цикъл за присъединяването към Шенген, каза Йотова и изрази безпокойство, че няма никаква подготовка за присъединяването към еврозоната и липсва разяснителна кампания сред гражданите. Предстои нов доклад за върховенството на закона, не е добре България да се върне там, където е била преди години, коментира вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на 159-ото честване на Трифон Зарезан в Сухиндол

Снимка: БТА

След ротацията Йотова очаква по-сериозно влияние на политическа партия ГЕРБ, но не очаква да има коалиционно споразумение. Попитана дали следващият кабинет ще е по-добър от настоящия, тя отговори, че зависи от приоритетите, които ще си поставят и подбора на кадри, "защото очевидно има добри министри, но има и не дотам добри. В крайна сметка, това е тяхна работа".

Относно последното вето на президента Румен Радев - върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, Йотова коментира, че от реакциите на политическите партии смята, че този път "има сериозни шансове да се замислят върху закона, който са гласували".

"Доколкото разбирам днес въпросът ще бъде разгледан в комисия и се надявам, че Конституцията ще бъде спазена, а не както се е случило с първоначално приетия закон". 

Според вицепрезидента е добър сигнал идването на външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън у нас. Йотова изрази надежда България да участва във външнополитическия диалог не само на ниво Европейския съюз (ЕС), но и на световно ниво. Винаги съм казвала, че не можем да бъдем само обект на политика, ние сме равноправен член на ЕС и трябва заедно с останалите страни да взимаме решения, а не да очакваме някой друг да ги вземе вместо нас, така че всяка една среща, всеки един контакт е добре дошъл.

Йотова се включи в зарязването на лозята в местността Димчански завой

Снимка: БТА

По повод празника на общината и Деня на лозаря вицепрезидентът е в Сухиндол. Тя ще проведе среща с кмета на общината инж. Пламен Чернев. На централния площад Йотова приветства жителите и гостите на града, а по-късно се включи в зарязването на лозята в местността Димчански завой. Още снимки може да видите ТУК