"В момента никой в България не може да отговори на въпроса ще се състави ли правителство, включително и самата Мария Габриел" - това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в "Още от деня" по БНТ.

"Всичко зависи от това какво тя ще предложи в понеделник. Обикновено казваме "дяволът е в детайлите", а пък аз казвам, че българският дявол е в имената на министрите, които тя ще предложи. Много политици не искат да го признаят на глас, но имената ще означават много за евентуалната подкрепа, която тя ще получи в Народното събрание".

Според нея би било катастрофално, ако решението за надзора на главния прокурор е залог за съставянето на правителство.

"Аз по-скоро се надявам мнозинството в НС да се обедини не толкова около реформата в прокуратурата или съдебната реформа, или някакви конституционни мнозинства, хайде първо да създадем бюджетно мнозинство. Това чакат общините, на това се надяват гражданите".

Шест избора за две години са твърде много за страна като България, но е по-добре да има избори, отколкото задкулисни договорки, заяви вицепрезидентът.

"След като България от много време твърди, че има черни списъци в Северна Македония за недопускане на българи, сега президентът на страната започна да си признава за тях", отбеляза Йотова. По думите ѝ от 15 години Европа живее в непрестанни кризи, а в думите на политиците все повече се чува тезата, че няма време за човешките права.

"На този фон как изглежда фактът, че в страна, която също е член на Съвета на Европа, каквато е РСМ, все още хората са бити до смърт, защото имат неблагоразумието да заявят своята идентичност, да кажат че са българи? За това, че се палят клубове на българската общност, за това че се приемат ретроактивни закони за затварянето на тези клубове и правят невъзможно съществуването на дейността на тези общности?"

Вицепрезидентът посочи, че македонската делегация не се е опитала да отрече думите ѝ, а грубо нападнала България, сравнявайки я с Русия.

"Само искам да им напомня, че те са далече още от членството си в ЕС, но са все още страна член на НАТО, затова - малко по-спокойно с такива изказвания", каза Илияна Йотова.

Според Йотова Албания и Северна Македония не трябва да вървят в пакет при преговорите за присъединяване към ЕС. Заяви, че България няма да даде своя глас за начало на преговори с РСМ, докато българите не бъдат записани в конституцията ѝ и не се уверим, че правата им са гарантирани.

"Убедих се само за ден и половина, когато разговарях с нашите европейски партньори - когато давам конкретни примери за това, което се случва, когато говоря с дати, имена, конкретни факти, мога да ви кажа, че отношението им се променя за минути и те за част от нещата, които разказвам, дори не могат да повярват".

Позицията на България е достатъчно твърда, но трябва да бъде популяризирана и защитавана още повече, не трябва да има и разнобой в изказванията на българските политици, коментира вицепрезидентът.