Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди, че двама от тримата задържани български граждани във Великобритания за подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК) извън страната.

Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015 - 2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател, се посочва в съобщение на ЦИК.

В него се отбелязва, че преди назначаване на СИК извън страната ЦИК извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона.

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия.

В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност, пишат още от ЦИК, посочва БТА.

Преди дни от МВнР също потвърдиха, че въпросните лица са били членове на СИК зад граница - в Лондон - Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов - в Ийлинг, според Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, информират от МВнР.

Българите Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия българската диаспора в Англия. Те се намират в три различни затвора на Острова. Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва "007" в един от неговите имайл адреси.

Според британските медии те са провеждали явките си в занемарена къща за гости в Грейт Ярмут. В евтиния хотел полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки. Първоначално бе съобщено, че са арестувани по сигнал на Христо Грозев, когото следили, но впоследствие самият той отрече това.