И Тошко Йорданов показа анекса с Австрия за Шенген, като го прочете и заяви, че според подписания на 29 декември документ се задължаваме да приемем мигрантите от сирийски и афганистански произход, които се намират в Австрия, но са били регистрирани у нас. Председателят на ПГ на "Има такъв народ" обясни какво пише в анекса в разговор със Слави Трифонов, излъчен през Фейсбук профила на лидера на партията. 

Йорданов заяви, че това е същият документ, който показа и лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на тяхната пресконференция по-рано днес.

Трифонов се опита да го апострофира с твърдението, че българските министри са излезли с изявление, че няма да приемаме обратно мигранти от Австрия, при което Тошко Йорданов започна да цитира данни на ЕС, че през 2022 г. през страната ни са преминали 20 хиляди мигранти, от които около 9087 души в момента се намират в Австрия. 

"Не съм се объркал. За 2022 Австрия е поискала да ни върне 9087 човека, преди това споразумение те са си в Австрия, след това споразумение могат да ги качат на самолет, на каруца и ние сме се съгласили да ги приемем. Нито Гърция, нито Италия или Франция са се съгласили. Ние сме си събули панталоните", заяви депутатът от ИТН.

По думите на Тошко Йорданов и те трябва да ни бъдат върнати заедно с тези от 2023 г., като той лансира бройка от порядъка на 15 000 и отново цитира данни по Дъблинското споразумение.

"Резултатът е, че са лъжци. Лъжци са, натоварват страната срещу нищо. Бизнесменът как ще си качи тира в самолета?", заключи Тошко Йорданов по повод значението на въздушния Шенген. "Австрийците се освобождават от мигрантите, които са влезли - ние се съгласяваме да ги приемем обратно", обобщи той какво пише в анекса.

Йорданов обаче е категоричен, че решението, подписано от правителството в края на годината, трябва да мине през ратификация в Народното събрание. "Няма да им вадите душата с памук, а с острие и с куки, защото те трябва да спазват морала и закона", поръча му по адрес на управляващите Слави Трифонов по повод евентуалното гласуване на ратификацията.