"Продължаваме промяната" излязоха с остра реакция на изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел. По-рано с подобна реакция излязоха от ГЕРБ, "Демократична България" и от партията на Цветан Цветанов.

Вчера президентът Румен Радев заяви в Брюксел, че България е готова да наложи вето, ако се стигне до санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, както и че се надява служебното правителство да не допуска изпращането на още въоръжение за Украйна.

"Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена. Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава, всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата - Народното събрание", посочват от ПП.

От партията припомнят, че със 148 гласа на 09 декември 2022 г. Народното събрание одобри изпращането на военна подкрепа за Украйна. "С това решение България се присъедини към всички други европейски държави с изключение на Унгария, които имат единен и непримирим отговор към нарушаването на териториалната цялост на една независима европейска страна", допълват от партията.

Също така напомнят и възложеното от парламента задължение Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един единствен доставчик. "Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България", казват от ПП.

"Продължаваме Промяната" напомня още на държавния глава, че след спирането на доставките от "Газпром" България не се е огънала и е намерила алтернативни източници.

"Междувременно назначеният от него служебен кабинет многократно се опита да употреби реториката за "българския национален интерес", зад която неумело маскира желанието си за продължаване на търговските и най-вече енергийните връзки с Русия. Те (служебното правителство) положиха неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от "Газпром" и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и "Газпром".

Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократина суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО", посочват от ПП

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията подкрепя санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той изтъкна, че са приети нужните закони и са направени договорките за закупуване на нови ядрени реактори от "Уестингхаус", с което да се случи диверсификацията в тази област.

От "Демократична България" също остро протестираха срещу изявленията на президента Радев и видяха в това опит да се удължи максимално зависимостта на България от "Росатом". От партията се противопоставят и на позицията на държавния глава срещу въоръжаването на Украйна.