"Българската социалистическа партия" няма да преговаря с контактната група, инициирана от ГЕРБ за съставяне на правителство. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг след провеждането на Националния съвет, който продължи близо 7 часа.

"Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Няма да ходим на разговори с контактна група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство", категорична беше Нинова.

По думите ѝ БСП вече е избрала екип, който да води преговорите за другите мандати.

В екипа ще участват председателят на партията Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Владо Москов, уточни лидерът на БСП и добави, че ако се стигне до експертни разговори, ще се сформират и експертни групи.

Нинова отбеляза още, че партията ще постави някои спешни въпроси, свързани с бюджета за 2023 година, таван на цените за ток, вода, парно и газ, безплатни учебници, преизчисляване на пенсиите, безплатни лекарства и минимална заплата, която да е 50% от средната за страната.

"Друго важно нещо е подкрепа на енергийно бедните семейства и компенсация за икономиката заради повишаващите се цени на енергоносителите. Ще продължим, докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона. Това означава правосъдна реформа. Искаме да говорим по 3 надпартийни теми: демографската катастрофа, здравеопазване и образование", обясни Нинова.

По думите ѝ партията ще продължи безусловната битка с модела на ГЕРБ, а също така потвърди позицията, че БСП е против войната.

"Ние сме за мирно разрешаване. Износ на оръжия - не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети - не", категорична беше лидерката. 

Нинова сподели и за спада на доверието в левицата, което според нея налага и промени.

"На 11 и 12 февруари догодина ще бъде свикан конгрес на БСП", обяви още Корнелия Нинова и продължи:

"Той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Трябва да се направи подготовка на нова модерна лява партия. Трябва ни сериозна организационна реформа. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии за привличането им. Имаше днес предложение да свикаме конгрес след две седмици, който да се занимава с този въпрос за смяна на лидера - това беше отхвърлено".

По-рано от опозицията в социалистическата партия поискаха оставката на Нинова и организираха подписка за насрочването на конгрес за избор на председател на БСП.

Кирил Добрев и Калоян Паргов не бяха допуснати да участват в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват.

Хем сме членове на Националния съвет, хем сме без право на глас, допълни той. БСП започва да се превръща в секта, в която от единствено значени е какво ще каже главният шаман, каза пред журналистите Паргов.

Нинова посочи, че партията има контролен орган и това е било нейното решение - Добрев и Паргов да не бъдат допуснати до заседанието.