ПП "ПРАВОТО" издига адвокат Мария Колева за президент, обяви самата тя, която е и председател на политическата сила.

В момента мафиотските партии искат да вкарат свои представители и за президент, да опетнят и тази институция, посочи Колева. По думите й, през последните години институцията е била политизирана и обезличена, което е гавра и с обществото.

Кандидатирам се, защото с години като адвокат защитавам интересите на гражданите и смятам, че мога да продължа тази защита като президент, изложи мотивите си адвокат Колева.

Кандидатпрезидентската ни двойка няма да разделя хората, заяви тя. Според нея, войната между изпълнителната, законодателната и съдебната система е нещо много тревожно за държава-член на ЕС. Това е личностна война, не по политики - възползват се и от ресурса на държавата, за да наложат личностните си виждания, коментира адвокат Колева.

Ние няма за искаме "изчегъртване", но това не означава, че няма да търсим отговорност от хората, които доведоха държавата до това състояние, декларира тя.

Мария Колева съобщи, че кандидатът за вицепрезидент е получил заплахи и се е оттеглил, но ще има нова номинация. Заплахата, по думите на Колева, е била общо към кандидатпрезидентската двойка на ПП "ПРАВОТО" да се откажат от участие в изборите.

Колева отбеляза още, че формацията й, която е регистрирана като партия през 2019 г., ще участва и в парламентарни вот на 14 ноември.

Преобладаващи в листите - 95 на сто, ще са номинации на граждански организации.

Ние сме обединителите, хората, които обединяваме всички граждани, независимо от партийните им пристрастия, дали са бедни или богати, дали са от малцинствата - след като живеят в РБългария имат еднакви права пред конституцията и законите, подчерта председателят на политическата формация.

До момента в надпреварата за президент се включиха: Румен Радев, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, председателят на ВКС Лозан Панов, лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, лидерът на Атака Волен Сидеров, председателят на НФСБ Валери Симеонов,  председателят на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова, лидерът на БСД Александър Томов и фолк певицата Луна.

Днес е крайният срок за регистриране в ЦИК на кандидат-президенските двойки, издигнати от Инициативни комитети. Срокът за партии и коалиции за участие в президентския вот, изтича на 12 октомври.