"Първо, защото не участваме в инсценировки. Второ, защото заради чисто информационния характер на срещата преценихме, че няма нужда да участваме"- така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на въпроса защо не отиде на разговора с "Има такъв народ", на който номинираният за премиер Пламен Николов представи имената на кандидатите за министри.

Няколко пъти той отказа да каже какво има предвид под инсценировки, но действията му потвърждават напрежението, което тече между двете формации в последните дни. 

Г-н Христо Иванов е ангажиран и ни е упълномощил да го представляваме като негови заместници, отсъствието му не значи бойкот на преговорите, заявиха по-рано след разговора с хората на Слави Трифонов представителите на ДБ Владислав Панев и Цецка Бачкова, които очевидно не искаха да говорят директно за причината. Панев обаче бе категоричен, че към момента шансовете да подкрепят предложеното от ИТН правителство са не повече от 50%. 

"Имаме сега заседание на парламентарната група, следват заседания на колективни органи на партията. Ще вземем решение. Много ви благодаря за интереса, това е всичко, което искам да кажа", каза само още Иванов и отказа да отговаря на повече въпроси на журналистите. 

Снимка: БТА

От ДБ отказаха за говорят за конкретни имена, но потвърдиха, че спряганият за премиер Петър Илиев отново е предложен за министър, макар този път не на правосъдието, а на вътрешните работи. Иванов вече заяви, че формацията му не подкрепя кандидатурата на Илиев, за когото в медии излезе информация, че е използвал част от труда на доц. Наталия Киселова за своя книга.

В момента тече срещата на ИТН с БСП, след като по-рано разговаряха и с "Изправи се БГ! Ние идваме!", които също заявиха, че ще решат дали ще подкрепят кабинета след заседание на парламентарната група.

Очаквайте подробности...