От днешната лидерска среща може да се роди връщане назад, коментира председателят на ПГ на "Демократична България (ДБ) Христо Иванов в кулоарите на парламента, във връзка с проведените по покана на БСП разговори с ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Те бяха във връзка с възможността за редовен кабинет с третия и последен в рамките на 48-то Народно събрание мандат.

"Червените линии" не са в миналото, отговори индиректно на Борисов председателят на ПГ на ДБ. Изборното законодателство не е минало, необходимостта да се помага и занапред на Украйна тепърва ще бъде на дневен ред, както и модернизация на армията ни, въз основа на войната там, отбеляза той.

По думите му изборът на президента Румен Радев да даде мандата на БСП не "произвежда" управление и не е заявка за формат, който да движи страната напред. Ако на срещата днес са се разбрали в този формат да управляват в следващия парламент т.е обявили са една предизборна коалиция, връщаме се към "хартиената коалиция", към коалицията на връщане назад на страната, коментира Иванов.

Всички бяха съгласни, че ако може да има управление, което да движи страната напред, то е с мандата на ДБ, посочи още той. Президентът обаче отиде в другата посока, която води до поредица от избори или управление на база "хартиената коалиция", смята депутатът.

Иванов беше категоричен, че не е имало затопляне на отношенията между ДБ и ГЕРБ, а диалог по конкретни приоритети, попитан за случаите, в които гласуват заедно.

Не сме отказали разговор с БСП, предложихме двустранен формат, припомни още Христо Иванов. Като уточни, че ако има контекст, в който да говорят с Корнелия Нинова да не влиза в коалиция с ГЕРБ и ДПС, биха разговаряли с нея, за да запазят България от такова управление.

Запитан за евентуално съвместно участие с "Продължаваме Промяната" на следващите избори, Иванов отговори, че тепърва ще се търси мандат от органите на ДБ за подобни действия.

По казуса с пребития секретар на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид депутатът каза, че ДБ настоява българското правителство, независимо какво е, да използва всички възможности, които България има като член на ЕС, вкл. и според преговорната рамка, одобрена от Народното събрание. Защото България има инструментариум и може да принуди правоохранителните органи в нашата съседка да прилагат закона, обясни Иванов.