"Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на външно министерство, и на политическото ръководство на досегашното управление, защото е защитена българската национална сигурност". Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов след изслушването на премиера Кирил Петков и ръководителите на служби относно експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители, съобщи БТА.

Той посочи, че това е обсъждано в различни институции, "Т.е. изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така. Стана ясно, че информацията е изпратена на външно министерство и именно то е институцията, която съгласно нормалната дипломатическа практика е взела това решение", допълни Иванов.

"В парламента не можем да се занимаваме с разследвания, особено що се отнася до данни, свързани с шпионска или друга враждебна дейност на наша територия, но след като ДАНС казват, че са установили такава дейност, това беше изрично и ясно казано, няма какво друго да очакваме да направят институциите освен тези действия", коментира Христо Иванов. Той посочи, че тази информация е обсъждана на Съвет по сигурността към премиера, където са присъствали двама представители на Президентството, и представители на Министерския съвет. "Ние сме обсъждали тази тема и публично, и на председателски срещи сме поставяли това, че има твърде голямо руско дипломатическо присъствие, което очевидно в този контекст създава определени рискове", коментира председателят на ПГ на ДБ. "Така че лично ние констатирахме, че се е свършила работа в защита на българската национална сигурност, и целият ажиотаж, който се създава, е просто предизборна борба", добави той.

Помолен да коментира думи на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че са изгонени също неин охранител и готвач, Христо Иванов каза, че дали са били в културния център, дали са били охранители и шофьори, руската шпионска школа е сериозна, използват всичките възможни средства и българската държава най-накрая е реагирала.

"Става въпрос за две групи лица и за две основания. Едната група се състои от дипломати по смисъла на Виенската конвенция, другата са друг персонал, който също е дипломатически, но не е със статут на дипломати, въпреки че се ползва с определени привилегии и ограничения", допълни Иванов. "Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяването на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, които са в голяма диспропорция", обясни още той.