"Не твърдя, че Виолета Сечкова е Мата Хари. Моята работа като политик е да задавам въпроси и всеки политик трябва да отговаря на въпроси, особено когато е във властта. Моят пост в социалните мрежи поставя темата, която сме решили да държим на фокус. Това, което търся аз, е отговор. Българската прокуратура не установи коя е "Мата Хари", при положение, че българският премиер разказа за нея в свое медийно изявление. Това е изключителен проблем".

Това каза в "Тази сутрин" по повод скандала с Виолета Сечкова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В последните дни двамата си размениха обръщения в социалните мрежи, като началото постави Иванов, след като стана ясно, че Сечкова е назначена за почетен консул на Южна Корея. Иванов намекна, че именно тя е "Мата Хари", за която Борисов разказа пред германско издание и по този начин свърза името ѝ с изтеклите снимки от спалнята на министър-председателя.

След публикацията на Иванов Сечкова отговори с отворено писмо към съпругата му - Йорданка Иванова, в което заяви, че е потъпкано името на семейството ѝ и в частност нейното - като съпруга и майка.

"Съжалявам, ако съм създал дискомфорт за някого. В чисто човешки план това не е нещо, което за мен е приятно. Но от друга страна, когато човек е публична личност, когато човек е част от тази властова конфигурация, от този двор около Борисов, трябва да си дава сметка, че легитимни въпроси, които няма как да не касаят и личния му живот, не може да не се задават. В човешки план разбирам дискомфорта, но в политически план тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата. Не е въпросът дали аз знам коя е "Мата Хари". Въпросът е институциите в България, прокуратурата, да установи коя е "Мата Хари" и да я разпита. И Борисов да отговори на този въпрос", заяви Иванов.

По отношение на предстоящите избори и следибзорните конфигурации Иванов беше категоричен, че "Демократична България" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Ние имаме списък с големи национални задачи, които трябва да бъдат изпълнени, а много неща, към които се стремим, изискват конституционно мнозинство", каза още Иванов.