"Демократична България" все още не е определила листите и водачите им за предстоящия парламентарен вот на 2 октомври. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов обаче предупреди, че има съществен риск страната да попадне в спирала от предсрочни избори.

"Социологията от много месеци дава ясна картина на стабилност и леко повишаване на подкрепата към "Демократична България". Въпросът не е в нашия резултат. Въпросът е - какво управление може да очакваме. Не съм оптимист, че ще има лека формула и това е източник на голямо безпокойство за нас. Много е важно хората да разберат, че трябва да гласуват и да гласуват дългосрочно. Трябва да си отговорят на въпроса каква политика дългосрочно работи за тях, на фона на тези сложните времена, в които живеем", заяви Христо Иванов в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив.

Той призна, че е трудно да се кажат хубави неща за българската политическа класа.

"Въпросът не е дали политиците могат да мотивират електората, а насъщните интереси на България са онова, което трябва да мотивира електората. Очакването политическата класа сама да произведе нещо, без ясно волеизявление от гражданите, вече четири парламента не дава резултат. Мисля, че е време да спрем с експериментите", каза още Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" призова да се спре да се гласува за политически формации, които не могат да предложат дългосрочна визия за управление.

"За съжаление е съществен рискът да попаднем в спирала от избори. Гласуването за ДБ е гласуване за системно разумно поведение. Дадохме формула как България да има управление, което да може да се справи с последствията от войната и справяне с корупцията. Не бяхме чути", добави Иванов.