"Кирил Петков така ме разиграва, че ако кандисам за Външно (министерство - бел.ред.), ще вземе всичко", коментира трусовете в (не)коалицията Бойко Борисов, който е на посещение във Варна. "Като ме плашат с избори, аз трябва да оправя структурите ни по места", добави той. По думите му с предложението за меморандум партньорите им от "Продължаваме промяната" са направили опит за отвличане на вниманието и да запазване на контрола във всички министерства.

"Много внимателно наблюдавам процесите през тази седмица и забелязвам колко майсторски колегите лидери на другите партии играят своята политическа игра. ДПС имат утре конгрес за избор на председател. На тях им трябва кандидат, който може да брани ДПС от всеки. Колегите от "Да, България" всячески искат да покажат на техния електорат, че нямат нищо общо с ДПС. Това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха използвани от двете страни епитети и цитиране на срещи, в които сме били в състав, в който сме доверявали и обсъждали", каза Бойко Борисов за скандала между Делян Пеевски и Христо Иванов.

"В същото време с колегите от ПП работихме много добре - с компромиси, но свършихме много работа. Мен няма да ме вкарате в разкриване на тайни, защото аз имам принципи. По никакъв начин не приемам да се обиждат хората. Политическото говорене е много цветущо, но след това именно това медиите вадят и цитират и правят трудно взимането на политически решения", добави лидерът на ГЕРБ.

На всички не беше удобно ДПС да участват в сглобката, защото ни трабваха 121 човека в парламента, каза още Борисов.

Подписване на меморандума или избори - на този въпрос Бойко Борисов отказа да отговори конкретно и категорично. "Надявам се като Мария и Денков успокоят обстановката, като направят преглед на министрите, ние ще кажем кои не можем да подкрепим", коментира той. 

След понеделник, като видели оценките на министрите, щели да говорят за състава на министерския съвет, добави Борисов. Той коментира и създаването на Министерство по европейските въпроси: "Значи създаваме едно европейско, а за ГЕРБ остава външното. Прибират всичко останало. Евала, в Харвард са ги научили страхотно", заяви той. 

"Да приемем, че това е политическа незрялост и сега самите те искат да кажат, че това е работен документ. Не, това не е работен документ! Кирил Петков ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една червена линия - мюретата, в случая ГЕРБ, се хвърля на нея - за външния министър, и взимаш всичко друго", каза лидерът на ГЕРБ. Според Борисов това е бил "много майсторски ход на Кирил Петков". "Изведнъж външно министерство стана най-важното. После Денков излезе и каза академично, че не било", коментира той.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че ПП-ДБ преяждат с власт - готови са да се откажат от поста на външния министър, но всички останали министри да останат за тях. "ПП казват и че ГЕРБ са длъжни да ги подкрепят за всичко останало. Това е играта на партиите, които са там", заяви бившият премиер.

"С този меморандум излиза, че НПО стоят по-високо от партиите. Ако е така, да си направим НПО, щом са толкова добри - да станат партии, да влязат в парламента и да ни управляват. В този документ се казва да няма никой освен ПП-ДБ и ГЕРБ при избора на регулатори, тоест всички други граждани, които са гласували за БСП и "Възраждане" се игнорират, а на тяхно място идват НПО - ПП и ДБ реално. "Цялото здравеопазване е в ДБ, цялата отбрана е в ръцете на ПП. Те казват, че Тагарев се справя добре. В същото време българите си мислят, че сме залели Украйна с оръжие, а ние един болт не сме изпратили при решение от 8 декември. Изпълнителната власт не е свършила нищо", добави Борисов.

"Те сменят всичко! Ами ДНСК? БАБХ?, Агенцията по вписванията важна ли е? Ами цялото здравеопазване е в ДБ, цялата отбрана е в ръцете на ПП! Те казват Тагарев се справя добре. В същото време българите си мислят, че сме залели Украйна с оръжие, а ние един болт не сме изпратили при решение от 8 декември, изпълнителната власт не е свършила нищо, нула", каза още Борисов.

По думите му заради БЕХ токът през юни щял да скочи с 15-16%.

"Всички партии са в предизборна кампания, но вече и ние сме, мобилизираме се по структурите", заяви лидерът на ГЕРБ от Варна, където също "стяга редиците".