"Фундаменталният въпрос е дали ще се разберем за конкретни ангажименти за реформи и институционални действия, насочени към оздравяване на способността на държавата да се бори с корупцията, или ще трябва отидем на избори." Това заяви пред БНР председателят на ДБ Христо Иванов. Срещите за съставяне на ново правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ са насрочени за събота.

"В момента се опитваме да поставим на масата и да получим ангажиращ отговор от колегите от ГЕРБ-СДС по теми, които са посочени още преди 9 месеца, като това, че трябва да има механизъм за избор на регулаторите, който да гарантира качествата и независимостта на избраниците. Поставяли сме няколко пъти и темата за забрана на играта с плаващи мнозинства, темите за службите, за съдебната реформа. Няма нищо ново в това, което е поставено. През януари се разбрахме за минимална промяна в състава на Министрески съвет на база на свършеното и съгласувано с Николай Денков и Мария Габриел, както и всичко да приключи до шести март. Оставката на акад. Денков е нещо, което ние дължим по споразумение. Вторият най-лош сценарий, след това да няма реформаторско правителство, е да изпаднем в дълго безвремие. Ако се наложи да се ходи на избори, това да се случи бързо, за да се скъси срока на политическо безвремие", призова той.

Христо Иванов напомни, че е било делегирано на акад. Денков и на Мария Габриел да бъдат "селекционери" на министреските постове.

"Става въпрос за една формула, която е извънредна и можеше да изберем правителство, което е с доста ограничен политически характер. Да стъпим на нещо като квази-служебно правителство, излъчено от парламента. Напълно нормално е в този процес имена да се дадат от двете страни".

Не ми е известно ДПС да са се включили в този процес, заяви той.

"В тесен смисъл да имаш министър означава да имаш политическо лице, което представлява една или друга партия, изразява нейната програма и е натоварено с определени политически задачи от органите на тази партия. Ние го използваме в по-широк смискъл - на хора, които имат някакви връзки", каза Иванов. Този тип отношения могат да възникнат и на по-късен етап, посочи той.

Иванов обясни защо Бойко Борисов и Делян Пеевски вече са припознати като партньори в борбата с корупцията. "Политическата криза беше кулминация на дълго противопоставяне около темата корупция. Оказа се, че не може да бъде излъчено мнозинство, което да съотвества на тези разделителни линии".

За ареста на Борисов по време на правителството "Петков" Христо Иванов заяви: "Видя се, че този тип действия не произвеждат справедливост и стабилна реформа. ИТН събориха правителството, което беше последният шанс да не стигаме до тук, където сме, отбеляза той.

"След започването на войната в Украйна и виждайки тази политическа криза, от ДБ започнахме да маркираме преход от риториката кои са лицата, олицетворението и персонализацията на проблемите към дефиниране на институционални решения, около които могат да се търсят мнозинства", обясни лидерът на партията.

"Като ни обвинявате в лицемерие, трябва да видим еволюцията на този процес и как на нас ни се налага да се съобразяваме с определени реалности. Въпреки това, ние сме наясно какъв огромен компромис сме направили с очакванията и желанията на нашите избиратели".

Той отбеляза, че международната и вътрешнополитическата обстановка са много сложни. "Презумпцията за мира свърши. България се окоза в една драматично променена среда за сигурност. Упражняването на власт в тази ситуация не е най-разумното и желано нещо. Много по-комфортно би ни било да бъдем опозиция".

"Ние не изчезваме. Нашите избиратели имат много трудно дадена готовност да ни изчакат", заяви още Христо Иванов в предаването "РадиоТочка".