По информация на в. "Труд" Главинков е доведен син на Бисеров.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че вчера шефът на ДАНС е внесъл при него сигнал срещу Бисеров с данни за финансови и данъчни престъпления. Парламентът пък освободи Бисеров от депутатските му пълномощия.

По-късно от държавното обвинение съобщиха в официално съобщение, че 
получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица.

Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони - Сейшелски острови.

По разпореждане на главния прокурор информацията незабавно е изпратена на Софийската градска прокуратура. С постановление от днес е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров -  представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двамата, както и на търговски дружества. Постановено е и разкриване на данъчната и банковата тайна.

Предстои отправяне на запитвания до компетентните власти на поне две европейски държави за основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н.

От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни за предишни сигнали срещу Бисеров и Главинков и предприетите действия по тях.

Тъй като част от информацията е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти, се казва в още в съобщението.

Коментари

Още преди съобщението на прокуратурата лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти, че не знае за каква класифицирана информация става дума. По думите му този въпрос е в полето на разследващите органи, не на политиката, но със сигурност ставало ясно, че Бисеров сам е подал оставка, а не е бил "изритан" от него и Ахмед Доган.

По повод коментар на Цветан Цветанов от сутринта, че става дума за преводи на големи суми пари, лидерът на ДПС попита откъде той се е сдобил с тази информация. Цветанов отвърна, че било лесно да си направи такъв извод.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев уточни по-късно, че проверката по сигнала за Христо Бисеров е от скоро.

В ДАНС се получи информация за финансови преводи със съмнителен произход. Направили сме проверка дали е достоверна и мигновено сме уведомили прокуратурата”, добави той.