Лидерът на ливанската шиитска организация Хизбула Хасан Насралла каза, че "много голяма победа" предстои скоро в Южна Сирия, където правителствените сили постигат бързи успехи при настъпление срещу бунтовниците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Насралла заяви, че Хизбула ще работи със сирийската държава и ливанската служба за обща сигурност, за да помогне за връщането на сирийските бежанци, които искат да се приберат в родината си.

По думите му Хизбула, която е подкрепяна от Иран и е важен съюзник на Дамаск, създава механизъм за връщане на "възможно най-големия брой сирийски бежанци", които искат да се приберат у дома благополучно и доброволно.

Той опроверга изявлението на предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, че нейните сили са убили осем членове на Хизбула в Йемен.

Макар да казва, че Хизбула не е изпращала бойци в Йемен, Насралла заяви, че "не потвърждава, нито отрича" дали шиитската организация има някакво друго присъствие там.

В момент, когато сирийските правителствени сили и техните съюзници отвоюват още територии, ливански служители отправят все по-силни призиви за връщане на бежанците в части от Сирия, където насилието затихва.

Представители на ООН и държави, предоставящи помощ на Ливан, твърдят, че още не е безопасно бежанците да се връщат в Сирия.

По данни на ООН 11 милиона сирийци са напуснали родината си заради продължаващата от седем години гражданска война, а от тях над един милион са отишли в Ливан. Според ливанското правителство броят им е милион и половина.

Насралла нарече американския президент Доналд Тръмп "диво чудовище" заради разделянето на мигрантски семейства, заловени да влизат незаконно в САЩ.

Според Насралла тази политика показва "истинския образ" на Тръмп.

"Гледката на деца имигранти, разделени от своите бащи и майки и поставени на изолирани места, не показва ли ясно жестокостта на президента Тръмп и неговото правителство?", заяви лидерът на Хизбула в предавана по телевизията реч.

"Ако хората можеха да видят истинския образ на Тръмп, той би изглеждал като диво чудовище", каза Насралла.

Над 2300 деца бяха разделени от своите родители през последните седмици при опит за незаконно влизане в САЩ. Някои от тях бяха настанени в приюти на стотици километри от родителите си.