Това заяви за Дарик външният министър Николай Младенов. Ще бъде обсъдено "всичко, което е свързано с подобряване на човешките контакти САЩ-България", заяви той.

Младенов коментира, че отношенията със САЩ не трябва да се свеждат само до областта на сигурността. Той посочи, че от 90-те години насам Вашингтон е ключов партньор на България в редица области. Например, българските студенти са втората по големина група учащи се от Източна Европа, след руснаците, отбеляза Младенов. Хиляди българи също така работят в САЩ, допълни той.

"Трябва да направим така, че нашата трудова система да признава трудовия стаж, натрупан в САЩ, защото има много българи, които живеят и работят там. Българските граждани, които се връщат от там, трябва да имат тук признати права", подчерта Младенов.

Сред останалите теми в дневния ред са американските инвестиции и икономиката.

По отношение на международните въпроси централно място ще заемат Балканите и Близкия Изток. "На Балканите имаме конкретни предизвикателства, свързани с подкрепата на реформите и разширяването на НАТО", заяви Младенов. Той посочи, че алиансът трябва да се разшири с "всички наши съседи, които изпълнят критериите", но на първо място - Босна и Херцеговина, която е важна за нашата сигурност.

По отношение на Близкия Изток нашите позиции съвпадат, подкрепяме демократичните процеси там. "Категорично Иран трябва да преустанови ядрената си програма и да отговори на всички изисквания. Целта на всички е да не се позволи на Иран да се сдобие с ядрена военна програма", заяви Младенов. Той посочи, че не стои въпросът за използването на съвместните военни бази за евентуален удар срещу Иран.

"Съвместните бази, които са в крайна сметка български, се използват за обучение на нашата армия и техни войници", каза той.

Младенов коментира и ситуацията в Сирия. Той смята, че случващото се там трябва да спре веднага.

"Предполагам, че Клинтън ще се поинтересува от този въпрос", заяви Младенов, коментирайки дали с държавния секретар ще обсъди въпроса с мораториума върху проучването и добива на шистов газ, който засегна дейността на "Шеврон". Този въпрос е важен и за нас. Шистовият газ е ресурс за осигуряването на енергийната независимост на Европа, но технологиите все още не са достатъчно проучени, дали отговарят на екологичните стандарти, отбеляза външният министър. "Това не е еднозначен въпрос. Не можем да приемаме решения без достатъчно информация", смята той.

Младенов заяви, че проектът за газопровод "Набуко", който вече не е приоритетен за двата основни участника в него- транзитната Турция и разполагащата с газ Азербайджан, също ще бъде обсъден с държавния секретар, "защото той е важен за диверсификацията". "Набуко" среща много препятствия и трябва да се опитаме да ги преборим. Но трябва да заложим на други проекти, които са по-бързи и могат да се окажат от по-голямо значение за нашата енергийна сигурност, като газовите конектори със съседните страни", добави Младенов.

Той смята, че по време на разговорите няма да стане дума за интереса на "Уестингхаус" да строи два блока в АЕЦ "Козлодуй" вместо руското предложение за "Белене". Според Младенов това е по-скоро икономически въпрос, а не политически.

АСТА не е тема на преговорите ни с Хилари Клинтън. Имаме далеч по-важни въпроси на двустранното сътрудничество, които трябва да обсъдим като участието ни в Афганистан и т.н.. Българската позиция по въпроса с АСТА ще се формира в Народното събрание, където предстои обсъждане на ниво комисия с участието на експерти. Трябва да чуем дебата в НС и след това да сформираме нашата гледна точка, заяви министър Младенов. На въпрос каква е позицията му за АСТА, Младенов заяви: „Ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш. Това е една среда".