Посланикът на Съединените американски щати в България Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава "за оставката на което и да било длъжностно лице". Тя направи коментара след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет днес.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", се казваше в позицията на посолството.

На въпроси на Свободна Европа, изпратени до посолството по електронната поща, дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, тя отговаря: 

"Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа", каза Мустафа.

Днес автомобилът на посланичката беше забелязан пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

"Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II", се казва в отговора на Мустафа.

"Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България", отговори посланичката.

 

Репликата "никой не е над закона" в позицията на посолството предизвика разнопосочни коментари.

"Нашето изявление, че "никой не е над закона", е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички - бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички", категорично заявява Херо Мустафа.