Корупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на региона и тя пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни, заяви американският посланик в София. Според Херо Мустафа корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм и за това са ни нужни нови начини за борба.

Откривайки международен форум за сигурността на Балканите, тя заяви, че без интеграция на всички страни от региона, Европа е по-слаба. Важна част от партньорството ни е това в сферата на сигурността, посочи дипломатът.

Никоя страна не е изолирана от екстремизма и радикализацията, проблемите се разпростират през границите поради движението на хора, посочи дипломатът и поздрави България за това, че следва приоритетите на европейския дневен ред и за постигнатото по време на европредседателството.

В речта си Херо Мустафа отчете значимостта на срещата на най-високо ниво между България и САЩ, състояла се наскоро.

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на министър-председателя на страната Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем, заяви Херо Мустафа.

"Благодаря на министър Младен Маринов. Неговата работа е ключов фактор за нашето сътрудничество в сферата на сигурността, която е важна за целия региона на Западните Балкани. Работата, която всичко ние ще свършим през тези два дни е критично важна", каза тя.

"Благодарим на министър Маринов за стабилната гранична сигурност. Благодаря на България за това, че започна да работи активно за интеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС и продължава да го прави с форуми като този", заяви американската посланичка.

"Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е наш ключов партньор. За нас е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това", допълни тя.

Снимка: БТА

Министър Маринов откри форума и от своя страна изказа благодарност на Щатите за обучението и обмена на опит по отношение на сигурността. Той заяви, че страната ни е постоянно ангажирана в противодействието на тероризма и разчита на връзката с всички международни партньори.

Вътрешният министър заяви още, че обменът на информация е високоинтензивен и в реално време.

Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона, заяви той. Необходим е мултидисциплинарен подход и дългогодишни усилия на международно ниво. Следим мрежите на трансграничната престъпност, трансферите на пари, пропагандата в интернет, посочи той.

Форумът продължи на закрити врати. Министри от страни от Западните Балкани ще обменят опит и ще предложат решения за справяне с радикализма и тероризма, заедно със своите български колеги, представители на неправителствени организации и посланици.