В интервю за "Панорама" американският посланик в България Херо Мустафа каза, че много би искала да види българските граждани да пътуват в Америка без визи. По думите й в година на пандемия е трудно да се постигне напредък по този въпрос, но такъв все пак има и ще продължат да работят заедно с българската страна за постигането на тази цел.

Херо Мустафа коментира и как ще се промени политиката на САЩ към България при президента Джо Байдън.

"Политиката на САЩ по отношение на България е насочена към задълбочаване, укрепване и засилване на нашите отношения. За постигането на това аз работя вече повече от година. И това няма да се промени. Америка ще продължи да гледа на България като на много силен партньор", заяви американският посланик у нас.

Това, което видяхме от новата администрация, са някои различни приоритети в политиката. Основната всеобхватна цел е същата. Някои от приоритетите и акцентите в политиката са малко по-различни, уточни Херо Мустафа.

"Видяхме например да се поставя акцент върху изменението на климата и повторното присъединяване на САЩ към Парижкото споразумение. Видяхме подновеният акцент по работата с въпроси, свързани с правата на човека, стремеж към повторно присъединяване към международните организации за правата на човека, както и повторно присъединяване към Световната здравна организация. Следователно като цяло виждаме, че САЩ се ангажират отново с тези международни организации и активизират нашите партньорства със съюзници като България", обясни още Херо Мустафа.

По темата за транзита и доставките на газ посланикът заяви, че "Турски поток" пренася синьо гориво от един доставчик, а САЩ настояват за диверсификация на доставчиците.