"В системата на ТЕЛК работят 74 комисии и не всички техни членове могат да бъдат поставени под общ знаменател. Много голяма част от тези лекари са съвестни професионалисти. Но случващото се оставя чувство за несправедливост при разпределението на средствата за хора с увреждания". Това заяви Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика пред Нова телевизия.

Изказването му бе по повод разследването на прокуратурата за източването на стотици милиони с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна. Едно такова решение струвало между 600 и 2 500 лева.

Адемов заяви, че "пробойните са в наличието на документи с невярно съдържание". Членовете на комисиите определяли процента на инвалидност на база на представени от пациента данни. Те обаче не винаги отразявали действителното състояние на явилия се пред ТЕЛК.

"Проблемът е в това, че няма онлайн връзка или т.нар. информационна свързаност между лечебните заведения, НЗОК и ТЕЛК-овете. Така лекарите от комисиите не могат да проверят дали определени изследвания са направени, дали дадена епикриза е истинска и т.н.", поясни Адемов.

Той изрази надежда, че скоро ще бъде направена единната информационна система, която би елиминирала пропуските. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител. Тя е обявена от Министерството на здравеопазването.

"Хората се притесняват, защото, когато се извършват такива проверки на органите на реда, НСИ спира изплащането на инвалидни пенсии", каза още Адемов.