До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на шенгенското пространство и еврозоната, заяви по БНТ министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

"Шенген е възможност за високо икономическо развитие на България. Шенген дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората", подчерта министърът. Според него в навечерието на Нова година България е получила шанс за развитие - социално и икономическо.

"Шенген е възможност за високо икономическо развитие. Дава възможност за бърз достъп до стоки, бърз достъп на хора. Трябва да оценяваме високо това, което се случи", доволен е Гвоздейков.

Той отвърна на критиците за това, че ще бъдем допуснати само половинчато в Шенген - по въздух и вода.

"Гърция се намира в същото положение. Тя няма достъп по суша до Шенген", опонира министърът на транспорта. В същото време на Гърция не е отказано допускането в Шенгенското пространство по суша, тя чисто географски граничи само по вода с шенгенските си съседи.

По думите е било добро решение България да се съгласи с условията на Австрия, въпреки че страната ни беше "полуприета" в Шенген.

"Австрия беше най-големият противник за влизането на България в Шенген. Всяка страна има своите вътрешнополитически настроения, които много влияят, но все пак трябва да бъдем благодарни от резултата", каза Георги Гвоздейков.

"През тази година ще бъде свършена доста работа, така че България да стане пълноправен член на Шенген и по суша", обещава министърът на транспорта.

"Капацитетът на границите е изключително натоварен. Трябва да бъде облекчен режимът на контрол, но в същото време да бъде изпълняван стриктно. Това ще бъде оценката на ЕК как се справяме с този контрол", коментира още той.

Министърът на транспорта обясни и какъв е развоят на събитията във връзка с кризисната ситуация на двата кораба "Верила" и"Руен".

"Информацията, която е налице за кораба "Верила", е че са освободени останалите хора от екипажа. Корабът все още е задържан. След приключване на следствените действия корабът трябва да се прибере в България. Корабът "Руен се намира в териториалните води на Сомалия, екипажът е в добро здравословно състояния, няма заплаха за живота им", уточни Гвоздейков.

Министърът на транспорта обеща и по-високи заплати в БДЖ. Гвоздейков гарантира, че ще се работи усилено в изграждането на по-добро качество в сектора на БДЖ.

"Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака. Имаме ясен план за модернизирането на железопътния транспорт", каза Георги Гвоздейков.