Вече тече подготовка на документите за възможни преки преговори между Путин и Зеленски, съобщи "Киев инфо", цитирайки съветник от кабинета на украинския президент. В същото време съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това е първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

Няколко часа по-рано Киев заяви, че отхвърля неутралитета като възможност за разрешаване на конфликта с Русия, стана ясно от коментар на водещия украински преговарящ Михайло Подоляк.

"Исканията на Украйна в рамките на мирните преговорите с Русия са свързани с гаранции за сигурността, прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски от страната", съобщи в "Туитър" преговарящият от украинска страна и съветник на президента Володимир Зеленски и подчерта, че това в възможно само в пряк диалог между ръководителите на Украйна и Руската федерация.

Украйна иска нейната сигурност да бъде гарантирана от международни сили и отхвърли предложенията на Русия да приеме неутрален статут, сравним с Австрия или Швеция. Според президента Зеленски мирните преговори трябва да доведат до справедлива сделка за Украйна, която включва надеждни гаранции за сигурност, които я предпазват от бъдещи заплахи.

Водещият украински преговарящ Михайло Подоляк призова за правно обвързващо споразумение за сигурност, подписано от международни партньори, които "няма да стоят настрана в случай на атака срещу Украйна, както правят днес".

Също днес руският президент Владимир Путин заяви готовността на Москва да обсъди неутралния статут на Украйна в преговори, насочени към прекратяване на военните действия там. Независимо от това така наречената "специална операция" върви по план и Русия ще постигне целите си, допълни той.

"Нямахме друга възможност за да гарантираме сигурността си освен тази специална операция", каза Путин на съвещание с ръководителите на субектите на Руската федерация. Той заяви още, че заради амбициите на Запада да постави Русия под контрол в момента плаща целият свят.

"Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен мирен план от 15 точки, включително прекратяване на огъня и руско изтегляне, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения на въоръжените си сили", съобщава в сряда "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани лица, участващи в преговорите.

Предложената сделка, която украински и руски преговарящи са обсъдили изцяло за първи път в понеделник, ще включва отказ от Киев от амбициите си да се присъедини към НАТО и обещание да не разполага с чужди военни бази или оръжия в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция, казаха източниците на финансовото издание.

Естеството на западните гаранции за украинската сигурност, както и тяхната приемливост за Москва все още могат да се окажат голяма пречка за постигане на евентуално споразумение, както и статута на украинските територии, заграбени от Русия и нейните подставени лица през 2014 г., посочва "Файненшъл таймс".

Въпреки че Москва и Киев заявиха в сряда, че са постигнали напредък по условията на споразумението, украинските власти остават скептични, че руският президент Владимир Путин е напълно отдаден на постигането на мир и се тревожат, че Москва може би печели време, за да прегрупира силите си и да възобнови своята военна офанзива.

Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Владимир Зеленски, каза пред "Файненшъл таймс", че всяка сделка ще включва "войските на Руската федерация във всеки случай да напуснат територията на Украйна", която е завладяна след началото на инвазията на 24 февруари - а именно южните региони по протежение на Азовско и Черно море, както и територия на изток и север от Киев.

Украйна ще запази въоръжените си сили, но ще бъде задължена да остане извън военни съюзи като НАТО и да се въздържа от настаняване на чужди военни бази на своя територия.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, пък каза, че "напълно конкретните формулировки" са "близо до съгласуване" по време на провеждащите се преговори.

Според Михайло Подоляк Украйна "определено ще запази собствената си армия" като част от всяка една евентуална сделка. Той също така омаловажи значението на забраната за чуждестранни бази в Украйна, като каза, че това вече е изключено от украинското законодателство.

Два от източниците на "Файненшъл таймс" казаха, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата за руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е единственият официален език. Русия представи инвазията си като опит да защити рускоговорящите в Украйна от това, което твърди, че е "геноцид" от "неонацисти".

Най-големият проблем остава искането на Русия Украйна да признае анексирането на Крим през 2014 г. и независимостта на двата сепаратистки региона в източната гранична област на Донбас.

Украйна досега отказва да ги признае, но е готова да раздели въпросите, свързани с тях, посочи Подоляк. "Спорните и конфликтните територии са в отделен случай. Засега говорим за гарантирано изтегляне от териториите, които са окупирани от началото на военната операция на 24 февруари, когато започна инвазията на Русия", каза той за "Файненшъл таймс".

Първи контакт на високо ниво между Вашингтон и Москва след инвазията в Украйна

Съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан разговаря днес със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Това бе първият официален контакт на високо равнище между САЩ и Русия след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари, предаде Франс прес.

"Съливан каза на генерал Патрушев, че ако Русия се отнася сериозно към дипломацията, Москва трябва да спре да атакува украински градове", се казва в изявление на Белия дом.

Съветникът на президента на САЩ също така е потвърдил, че Вашингтон се противопоставя категорично на "безсмисленото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна", се казва в същото изявление.

Съливан е обещал, че САЩ "ще продължат да принуждават Русия да плаща цена за това, да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да укрепват източния фланг на НАТО", добави Белият дом.

Освен това Съливан е предупредил генерал Патрушев "за последствията от евентуално руско решение за използване на химическо или биологично оръжие в Украйна", подчерта американското президентство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отмени срещата с руския си колега Сергей Лавров, след като Москва призна независимостта на два сепаратистки региона в Източна Украйна. До днешния разговор не е имало официални контакти между лидерите на двете страни. САЩ оставиха на други страни като Франция, Германия, Турция и Израел да се опитат да посредничат в преговори с Москва.