Причината за уволнението на шефовете на горските стопанства са финансови загуби. Това каза пред bTV служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков.

"Мотивът е неизпълнение на финансовите планове. Към момента всички горски предприятия са на загуба в диапазона от 1 млн. до над 1 млн. лв. Проблемът е, че не се подхожда стопански към гората. Те не гледат на гората като добри стопани, а са се превърнали в едни дърводобивници", поясни той.

По думите на Бозуков в стопанствата се извършва много незаконна сеч, за която директорите си затварят очите.

"Те са се превърнали в дърводобивници, тъй като тяхното заплащане зависи от финансовите резултати. Заплатите им не са никак малки, мога да кажа че са по-високи от тази на министъра. В период, в който са на загуба, не знам дали би трябвало да се получават такива заплати", коментира още той.

Освен изброеното, имало сигнали, че горските стопанства участват в набирането на гласове на изборите, обяви земеделският министър.

"Тези хора са се превърнали в хора, които упражняват политически натиск върху местното население с цел да гласува населението за една партия. Имам и сигнали, че се свалят обозначителните знаци на автомобилите на горското и си участват в предизборната кампания. Има си поставени квоти за колко хора да бъдат вербувани и да се компенсира това с определен брой кубици дървесина", поясни Бозуков.

В натиска не участвали пряко директорите на стопанствата, но всичко се случвало "под техния благосклонен поглед".

По думите му най-големият проблем, който заварил в министерството, са почти източените бюджети. Поради това сега ведомството срещало затруднения в подпомагането на земеделците.