"Обсъдихме мотивите на президента Румен Радев за ветото върху закона за договорите за самолетите F-16 и единственият политически коментар е, че те са легални, но не и легитимни. Първо ние сме напълно убедени, че по този начин президентът ще даде на партиите, които подкрепиха подобно решение възможността още един път категорично да изразим нашата пронатовска позиция и обстоятелството, че ние купуваме възможно най-модерната техника за българските военно-въздушни сили. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в заявление за медиите във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16. 

"Дебатът за покупка на въоръжение, особено когато говорим за въздушните сили, никога не е лек. Във всяка една от държавите, където са правени подобни сделки, те са били значителни като цена, но подобен тип дебат да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизацията на армията, е неприемлив", каза още министърът.

Поставянето под съмнение на легитимността на консултациите между две натовски страни ни кара да сме още по-убедени в легитимността на подобно решение, каза Горанов.

"Още повече, че в писаните мотиви на българският президент за липсата на достатъчно такъв дебат в нашето общество, са най-малкото неверни, тъй като повече от година този дебат е пред публиката", подчерта той.

"Имаше ли подобен дебат, когато правителството, ръководено от президента, избра Грипен и остави на правителството на Бойко Борисов да вземе окончателното решение", каза още Горанов. Той подчерта, че поставянето на съмнение на легитимните консултации между две правителства, ги кара да са още по-убедени в легитимността на подобно решение. "Аз не мога да упрекна американската страна, нито българската страна в това, че двата парламента и двете правителства са се разбрали около определени решения, а видите ли българският президент поставя под съмнение начинът, по който това решение е постигнато", каза още министърът.

"Не на последно място да го попитам ще върне ли закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от един сценарий за протакане на сделката. Да се готвим ли и да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет или смятаме, че с тази провокация е достатъчно, за да можем напред с тази сделка", попита той президента Румен Радев.

"Да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет, защото те са свързани, или смятаме, че тази провокация е достатъчна?

Ние сме готови парламентът да заседава допълнително и да бъде преодоляно едно такова евентуално вето. Ако това е позицията на президента, нека в бързи срокове да я заяви, тъй като единият проект без другият няма как да продължи", добави той.

"Не съм съгласен, че по въпроса с новите самолети за нашата авиация не е имало достатъчно дебати. Няма абсолютно никакви скрити задължения, които следват след подписване на договора. Няма никакви допълнителни договори и споразумения, които има нужда да бъдат подписвани до получаването на самолетите. Министерството на отбраната е изготвило 19 страници отговор на база зададените от президентството въпроси. Факт е, че годишната подръжка на F-16 е по-евтина от тази на "Грипен". Това са офертите, които ние сме разглеждали. Всички тези опити да се всява някакъв страх в обществото, че ще бъдем натоварени с допълнителни разходи, не отговарят на истината", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.