До момента инспекторите от автомобилна администрация са осъществили контрол на 16 500 автомобила с чуждестранна регистрация, като са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка. Издадени са близо 1000 акта и наказателни постановления, както и 350 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Нарушенията са свързани с изискванията за установяване на принципа на равнопоставеност на пазара. Допускането им води до нарушаването на контурентоспособността на лоялните транспортни компании, уточняват от ведомството.
Друг обект на засилените проверки са превозите за собствена сметка. Това е дейност която трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз, прикриват дейности срещу заплащане и не внасят данъци и такси. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми, се посочва още в съобщението.
Инспекторите са проверили и около 30 000 автомобила, извършващи превоз за собствена сметка и са съставили 2900 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на глобите.
Очакваният приход за националния бюджет е 1,5 милиона лева.
Най-често срещаните нарушения при тези превози са: липса на трудов договор на водача, липса на документ удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, товарът не е собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.