Инцидентите от 6 и 8 март са криминални, а не на етническа основа или в резултат на ксенофобски настроения, каза главният секретар на МВР Живко Коцев по време на извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) по сигурността, предаде БТА.

Коцев отново припомни, че при случая на 6 март става дума за свада между две групи, като вече има образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Установили сме авторите на деянието, те са 6 души от трети страни, кандидатствали за хуманитарен статут, допълни той.

Главният секретар припомни, че по случая от 8 март в рамките на по-малко от 24 часа е установено, че става дума за грабеж, и то от малолетни и непълнолетни лица.

"Те също са задържани, привлечени са към наказателна отговорност, от вчера са с обвинения и са задържани за срок от 72 часа", каза още Живко Коцев.

Коцев похвали добрата работа между институциите в София и обяви, че е удовлетворен от загрижеността на общинските съветници за намиране на решение на проблема със сигурността както на жителите на града, но и на чуждите граждани и туристите.

Той допълни, че за 2023 година в СДВР е регистрирано намаляване на престъпленията с около 2 пункта и увеличение на разкриването на престъпления с 4 пункта. Проблем остават престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, каза Коцев, но изтъкна, че това се отнася за цялата страна, а не само за София.

По-рано кметът на София Васил Терзиев изрази задоволството си пред СОС, че са отворили темата за сигурността в града покрай "няколко несвързани инцидента, грабежи и битови свади" и обяви, че ще има зам.-кмет по сигурността.  Той апелира да не се политизира излишно темата и да не се наслагват настроения срещу различни етнически групи.

"Видя се, че не е това в сърцевината на проблема", подчерта столичният кмет. Той разграничи два типа граждани - такива, които спазват правилата, и общественият ред и такива, които не го правят. Нашата борба е с всички, които не го правят, за да могат останалите да живеят комфортно, заяви Терзиев.

Той увери, че заедно със СДВР Столичната община ще разработи стратегия за проблемите по темата за сигурността, в която ще участват и районните кметове. Ще се прецени какъв тип инциденти има, къде се налага да се поставят допълнителни видеокамери, обясни столичният кмет. Целта по думите му е да се обедини работата на екипите, да се засили анализа, който води до конкретни политики, така че това да доведе до още по-добро взаимодействие със СДВР.