Белият дом обяви в четвъртък напускането на Брайън Дийз, който беше директор на Националния икономически съвет и помогна за изпълнението на икономическата политика на президента Джо Байдън през първите му две години на поста.

В изявление, обявяващо напускането на Дийз, американският президент го похвали за усилията му да "възстанови икономиката" на фона на пандемията Covid-19.

"През последните две години разчитах на Брайън Дийз да ми помогне да направя точно това. Брайън има уникалната способност да превръща сложните политически предизвикателства в конкретни действия, които подобряват живота на американския народ - каза Байдън.- Той помогна да насоча моята икономическа визия в реалност и управлява прехода на нашето историческо икономическо възстановяване към постоянен и стабилен растеж."

Байдън отбеляза, че Дийз е изиграл ключова роля в приемането на широкообхватно икономическо законодателство, което той подписа в закон, включително помощ при пандемия, инфраструктура, производство на компютърни чипове и сметки за данъци, климат и здравеопазване.

Заместникът на Дийз не е обявен. Неговото напускане идва на фона на сблъсък между президента и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за тавана на дълга.

Назначаването на Дийз не изисква потвърждение от Сената. В изявление от декември 2020 г., обявяващо назначаването на Дийз, Байдън каза, че той е "доверен глас, на който мога да разчитам, за да ни помогне да сложим край на продължаващата икономическа криза, да изградим по-добра икономика, която да отговаря на всички, и да поемем екзистенциалната заплаха от изменението на климата в начин, който създава добре платени американски работни места".

Според "Ню Йорк Таймс" Дийз ще приключи работата си в Белия дом до средата на февруари. Заместник-министърът на финансите Адеуале Адейемо е смятан за един от основните кандидати да го замени.

По-рано "Блумбърг" съобщи, че Дийс планира да се върне на работа в Принстънския университет.