"Промените в кабинета са предизвикани по-скоро с оглед успокояване на политическото напрежение", заяви в началото на първото редовно заседание на кабинета "Главчев 2" служебният премиер, цитиран от БНТ. Той не пропусна да се пошегува с думите: "За разлика от предишните заседания, които не знаехме дали са последни, тук е сигурно, че това е първо на това правителство".

Димитър Главчев определи правителството като преход от предишното, което според него си е свършило добре работата. "Промените, които виждате, са предизвикани по-скоро с оглед успокояване на политическото напрежение, отколкото от недобре свършена работа. Те са извършени в диалог с президента на Републиката Румен Радев. Ние ще продължим да си вършим работата така, както я вършихме в предишния състав на служебното правителство", каза служебният министър-председател.

Той призова партиите да се фокусират върху предизборната си кампания, а не толкова върху служебното правителство, защото гарантира, че то ще бъде равно отдалечено. Като основни цели посочи организирането на честни избори, както и следване на избрания европейски път на развитие и грижата за добрия начин на живот на българските граждани.

Главчев посочи, че новият служебен кабинет ще работи, за да гарантира европейския път на развитие на България, както и с грижа за добрия начин на живот на българските граждани.

"Координатор за изборите ще бъде министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Смятам, че той ще осъществява добър диалог с Централната избирателна комисия, което е в основата на добре проведените избори", посочи още Главчев.

"Ако има честни и прозрачни избори, българските граждани ще гласуват повече, което зависи и от политическите послания на партиите, които ще участват на изборите", каза още Димитър Главчев.

Главчев коментира и предложенията за номинации за еврокомисар на България. Той трябва да представи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен две номинации. Парламентарните групи издигнаха общо 7 номинации - на 4 жени и 3 мъже. В рамките на днешното правителствено заседание Министерският съвет предстои да одобри кандидатурите за член на Европейската комисия от името на Република България. Номинирани са Екатерина Захариева, Юлиян Попов, Виктор Папазов, Искра Михайлова, Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, както и Велислава Петрова.

По думите на Главчев всички кандидати са на изключително високо равнище. "Ще ни е трудно да вземем решение кои да бъдат кандидатите, но все пак има принципи и критерии, които трябва да спазим, а те затова са принципите и правилата - да се спазват", каза той.

Премиерът подчерта, че правителството не закъснява с никакви срокове, че предстои дълъг процес, който завършва с изслушване на кандидатите и гласуване, и призова да не се спекулира по въпроса за разпределението на ресорите, защото по негови думи все още няма такова.

"Ще бъдат представени кандидатури, които отговарят на правилата", заяви служебният премиер, цитиран от БТА, и добави: "Предстои да вземем такова решение, ще ви запозная със срещите, които проведохме с номинираните от парламентарните групи кандидати.

Главчев благодари на парламентарните групи, "които се отнесоха изключително сериозно към въпроса и представиха кандидати, от които трудно ще се вземе решение кои да бъдат номинациите. Има все пак определени принципи и критерии, които трябва да спазим", посочи служебният премиер.

Колкото до разпределяне на ресорите, добави той, би трябвало тези, които се занимават с външни работи и европейски въпроси да знаят, че разпределението на ресорите става на Европейски съвет. Всичко друго са спекулации, подчерта служебният премиер. Няма разпределени ресори, това че сме се забавили е абсолютна спекулация, каза Главчев. "Смятам, че предприехме правилния подход да се обърнем към Народното събрание и те да представят номинации. Процесът стартира след утрешния ден и не е кратък", заяви Главчев. "Срокът за подаване на кандидатури е днес. Оттам насетне започва процесът", каза още премиерът.