"Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи, хората очакват финалните надписи, а ако видят и надписа "край", ще е най-добре" - това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Снимки от заседанието ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Още в предишния формат на служебното правителство казвахме, че имаме три основни задачи, първата е организирането на честни и прозрачни избори. Всички искаме да бъде формирано редовно правителство, което да е стабилно и което да може да решава проблемите на българските граждани с необходимата политическа подкрепа", заяви Главчев. И добави: 

"За целта освен с послания, ние сме се заели да няма съмнения, че има изкривявания на вота и купен вот. В пъти сме увеличили усилията си в тази насока. Призовавам гражданите да гласуват масово, тъй като дори и да е имало някъде пробив за купен вот, масовото гласуване на 27-и ще го елиминира". 

По думите на служебния премиер втората основна тема на кабинета била запазване на европейския път, който избра България. "За пръв път имаше формат между регионалните представителства Европейски съвет и Съюза за сътрудничество в Персийския залив. Темите, обсъдени там, бяха Близкия изток и Украйна, където нямаме сериозни различия", отчете Главчев пред министрите. 

От дневния ред на днешното правителствено заседание стана ясно, че Министерският съвет се очаква да одобри увеличението на минималната заплата за догодина. В момента заплатата е 933 лева, а предложението е да стане 1077 лева. Това е ръст с 15,4%. 

Размерът на минималното възнаграждение се определя от Министерския съвет по формула, записана в Кодекса на труда.