Това пише в писмо правозащитна организация "Хюман райтс уоч" в Ню Йорк до министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Писмото е изпратено по повод гей парада в София на 30 юни и изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните, пише БТА.
В информацията се посочват конкретни примери за подобни изявления и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях.

Светият Синод на Българската православна църква категорично се противопостави на организирането на гей парада, като го определи като безнравствена проява.
Това е третата официална позиция на синода, след като оттам заклеймиха и се противопоставиха яростно и на гей парадите през 2008, 2009 и 2010 г.

Дни преди официалното становище на Светия синод, сливенският отец Евгений от храм "Свети Димитър" призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада. Той скандализира с думите: "Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант".
Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата.

Американският посланик Джеймс Уорлик заяви неотдавна, че ще вземе участие в гей парада, като по този начин ще подкрепи толератността.
"Надявам се и много българи да се присъединят към гей парада. България и българите се славят със своята толерантност, а този въпрос касае толерантността", заяви дипломатът.
Има хомосексуална общност в България и тя трябва да бъде третирана с уважение и достойнство, смята Уорлик.