Председателят на временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване на протестиращи граждани Николай Хаджигенов сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ Хуан Фернандо Лопез Агилар и други европейски институции и правозащитни организации, във връзка с прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България.

По думите на Хаджигенов Трифонова е подминала безпрецедентно полицейско насилие. Това съобщи Хаджигенов в прессъобщение до медиите.

Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерския съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, Трифонова е прекратила преписка по случая, поради липса на престъпление, посочва Хаджигенов.

Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието, подчертава Хаджигенов, който е и адвокат на част от пострадалите при побоя млади хора.

Председателят на комисията е изпратил писма по случая и до върховния комисар за правата на човека Мишел Бачелет Херия, генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович - Бурич, заместник-председателя на ЕК за "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова, комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс и Салла Саастамойнен, генерален директор на ГП "Правосъдие и потребители".

По-рано тази седмица в парламента вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в държавното обвинение са знаели за записите, но са ги укрили.

"Делегираният прокурор на Европейската прокуратура е поел случая и е решил веднага и бързо - да прекрати преписката. Тоест, те не са имали образувано досъдебно производство, Трифонова се казва", каза Рашков пред депутатите.

Самата Вероника Трифонова коментира по bTV , че има образувано досъдебно производство, а изнесената от служебния министър информация не е коректна. Тя подчерта, че на кадрите, които е гледала, се виждало насилие само спрямо един протестиращ. За прекратената преписка Трифонова се оправда с факта, че двама от битите младежи са отказали да дадат показания. Тя все призна, че ако е имало заснемане на разсъблечената Цветелина Цветкова зад колоните на МС, това по-скоро би следвало да се преследва като обида. От думите й стана ясно още, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им.

Гешев внесе в парламента информация за делата за полицейското насилие

Междувременно днес лавният прокурор на Република България внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г. Това става ясно в прессъобщение от прокуратурата.

Материалите са предоставени по повод решение на 46-ото Народно събрание от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка "със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването".

От прокуратурата не уточняват броя на въпросните преписки и производства за полицейско насилие, но отново изтъкват, че "Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на обвинението по конкретни наказателни производства".

Ето и цялото изявление на прокуратурата:

Главният прокурор винаги е изпълнявал стриктно задълженията си за представяне на дейността на прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, които произтичат от Конституцията на Република България, от Закона за съдебната власт и Решение на Конституционния съд.

Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание.

В ПРБ не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено "забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Прокуратурата на Република България изпълнява и ще продължи да изпълнява задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с Народното събрание. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите.