Главният прокурор Иван Гешев обясни причините за изненадващото си питане до Конституционния съд (КС) докъде се простира имунитетът на президента и що е то "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията".

"Мога да кажа само едно нещо - че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат, да кажем - неясноти в разпоредбата на член 103* от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство, с оглед моите правомощия, да сезирам КС за задължително тълкуване на Конституцията", каза Гешев пред журналисти, след като неочаквано се появи на делото "КТБ", където е наблюдаващ прокурор и заяви, че новата му позиция не означава, че ще спре работата си по него.

"След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС. Т.е. - констатирал съм, че е налице необходимост КС да изясни съответни разпоредби", подчерта той.

Гешев не отговири на въпроса от коя прокуратура са въпросните прокурори и дали въпросното разследване е свързано с ВВС, чийто командир беше Румен Радев преди да стане президент.

От питането на главния прокурор вчера стана ясно още, че според него има неяснота дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор пита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само КС може да тълкува Конституцията", заявиха вчера лаконично от президентството.

От съда пък съобщиха, че са образували конституционно дело, но нямат срок, в който да се произнесат.

Днес в. "24 часа" съобщи, че съветник на Румен Радев е опитал да му уговори среща с Иван Гешев, но не е могъл.

"Не съм се срещал с президента вчера", коментира лаконично Гешев.

"Не съм търсил контакт с главния прокурор и чакам да видя неговите мотиви", отвърна и самият Радев.

Радев: Питайте главния прокурор защо го прави точно в този момент

Междувременно Румен Радев, който направи отчета си за третата година от своя мандта, заяви, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата.

"Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретни причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам КС, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело", добави президентът, като подчерта, че очаква от Гешев старание в реалната борба с корупцията.

Той припомни, че още при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, заяви, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени.

Някои юристи, специалисти по конституционно право, коментираха, че главният прокурор няма основание за подобно питане, а КС изобщо не би трябвало да образува дело, като според тях в случая има политически мотив.

Проф. Георги Близнашки обаче заяви:

"Когато става дума т.нар. висши престъпления, се повдигат много въпроси. Главният прокурор повдига съществени въпроси, свързани с действието на тази процедура. Аз не мога да знам какви скрити мотиви има. В най-новата ни Конституция много неща останаха неуредени. Главният прокурор пита какво се има предвид под държавна измяна в Конституцията. КС няколко пъти е вземал отношение по подобни въпроси. Главният прокурор има своите основания да постави тези въпроси и ще се стигне до отговор. Въпросът за държавната измяна може да стане актуален по много неочакван начин".

* Чл. 103 от Конституцията:

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.