Иван Гешев внесе искане в Софийска градска прокуратура, с копие до Европол и Върховната прокуратура на Република България, за конституирането му, в качеството му на пострадал, по досъдебното производство, образувано след атентата на 1 май миналата година.  Тогава на пътя София - Самоков избухна взрив, докато преминава кортежът му.

Гешев настоява да му бъдат предявени материалите по разследването и да бъде назначена експертиза, извършена от международни експерти, по възможност от Европол и/или ФБР, като свидетели, които към момента на взрива са били в близост до района. Разследващите да извикат на разпит още лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бъдещия ротационен премиер Мария Габриел. 

В документа той посочва, че служебно му е известно, че е образувано досъдебно производство за разследване на тероризъм по член 108 а от Наказателния кодекс. Бившият обвинител №1 припомня, че от изявлението на прокуратурата от 19 декември миналата година, става ясно, че при атентата срещу него е използван 2,5 кг нитропента, което е равносилно на 5 кг тротил, като сравнява, че при атентата в Сарафово тротиловият еквивалент е бил 3 кг. Гешев цитира и публикации в медиите, според които на местопрестъплението са открити 43 сачми от стомана, от които 40 са били с диаметър 18 мм, а останалите три - с диаметър 14 мм, което, според него, означава, че на местопрестъплението има още много такива, неустановени части от самоделното взривно устройство.

"За мен е безспорно, че става дума за опит за убийство", казва още в молбата Гешев, като допълва, че не изключва наличието и на тероризъм.

Гешев твърди още, че е логично да има качеството на пострадал, но вече 9 месеца, откакто тече разследването, не е информиран какви действия са предприети. Затова настоява да бъде конституиран по досъдебното производство в качеството му на пострадал.

"Тъй като нямам доверие на националните правоохранителни органи, и предвид обстоятелството, че разследването и към настоящия момент се подпомага от Европол и ФБР, правя искане за назначаване на експертиза на международни експерти", пише още в искането до прокуратурата бившият главен прокурор. Той посочва, че държи, по възможност, те да бъдат именно от Европол или ФБР.

Гешев взема повод отново от изявлението на държавното обвинение от 19 декември, когато то казва, че извършената взриво-техническа експертиза от 6 вещи лица не дава отговор на всички въпроси. Той държи да бъде направен и следствен експеримент с употребата на същото количество взривно вещество срещу брониран автомобил, а след това и срещу неброниран автомобил.

Бившият главен прокурор настоява още да бъдат открити по мобилните клетки и всички свидетели, с чиито автомобили се е разминал на пътя в деня на атентата и посочва, че това са хора, които също е можело да пострадат.

За настояването си разследващите да разпитат Борисов и Габриел бившият главен прокурор се аргументира с това, че веднага след покушението върху ВСС е бил упражнен политически натиск, след който последвало отстраняването му от поста на главен прокурор в нарушение на Конституцията, по негови твърдения.

"Още повече, че всички събития, свързани с отстраняването ми, започнаха с изявление на бъдещия ротационен министър-председател Мария Габриел. От същите стана ясно, че основната цел на политическата върхушка е отстраняването ми като главен прокурор, без да коментирам как това кореспондира с раздеението на властите и основни европейски ценности.

За мен е ясно, че това изявление няма как да се е случило без одобрението на Бойко Методиев Борисов", пише в молбата на Иван Гешев.