ГЕРБ сменя половината си квота в ЦИК - четири са новите лица от общо седем. Управляващите измъкнаха от БСП говорителя на Централната избирателна комисия и издигна Александър Андреев от своята квота. Изненадващият трансфер бе огласен от лидера на ПГ на управляващата партия.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов разкри, че в предварителния му разговор с Андреев е станало ясно, че той не е бил поканен от Корнелия Нинова или друга политическа сила до момента. Винаги сме възприемали, че комисията трябва да бъде представлявана от хора със съответния професионален опит, а не от такива, които да са удобни за дадени политически сили, обясни решението Цветанов. Той уточни, че няма сделка с левицата за него, както и че не знае Андреев засега да е получавал предложения от други партии.

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева пък е номинацията на партията за председател на ЦИК. Стоева е член на Конституционния съд, чийто мандат е изтекъл преди месеци, била е ръководител на четвърто отделение на ВАС, което наблюдава изборните процеси, занимава се с обществените поръчки.

Сред бъдещите нови членове са още изборният анализатор и политолог проф. Димитър Димитров, предложен от НПО. Кандидатури на ГЕРБ са синът на проф. Александър Джеров - Мирослав Джеров. Той е ново лице и е адвокат по гражданско право. Останалите трима са досегашни членове на комисията - Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева и Георги Баханов.

От ГЕРБ подканиха БСП да дойдат в парламента, ако трябва и като посетителска група, за да си изберат номинираните за членове на ЦИК и от своя страна гарантира, че неговата партия ще ги подкрепи до един. Разбрахме, че има вътрешни противоречия и противоборства в БСП и тази ЦИК не се приема, защото това са номинации на предишното ръководство на социалистите, заяви Цветанов.

За нас няма значение кого ще предложат те, в публичното пространство се говори за един идеолог от БСП, Юри Асланов, отбеляза Цветанов. Ако БСП имат смелостта да го номинират, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация, коментира той.

Дори БСП да влезе в парламента, в пленарната зала като посетителска група, без да се докосват до устройствата за гласуване, ще направим това, което те предложат за членове на ЦИК, подчерта Цветан Цветанов.

Изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството и затова номинираните от партията Цветанов описа като професионалисти с високи нравствени и морални качества.

До момента в НС своя кандидатура е внесъл Реформаторският блок - Ивайло Ивков, който и сега е член на комисията.

От "Воля" предлагат Кристина Цанкова-Стефанова.

В новата ЦИК ГЕРБ ще имат седем представители, шест ще са от БСП, по двама от ДПС и Обединени партриоти и един от "Воля". Свой представител излъчва и Реформаторският блок, тъй като има евродепутат.

Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март.

Без свой представител в ЦИК остава "Атака". Досега партията имаше зам.-председател Мария Мусорлиева, която стана известна и с по-експанзивното си поведение. Старият член на ЦИК от квотата на ВМРО Бойчо Арнаудов запазва мястото си, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР. За това се разбраха на бързо коалиционно съвещание формациите на Сидеров, Каракачанов и Симеонов. Изненадващо бързо приключиха преговорите между тях, без разправии и скандали. Днес е крайният срок за кандидатури за членове на ЦИК.

Явор Нотев /"Атака"/, Борис Ячев /НФСБ/ и Искрен Веселинов /ВМРО/  подчертаха, че в коалицията "Обединени патриоти" има съгласие за двамата кандидати. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК, а Арнаудов за член.

Доц. Йосифова е юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право, преподавател в УНСС, в ЮЗУ, в Академията на МВР, посочи Ячев. Не е била досега член на ЦИК.

Бойчо Арнаудов е магистър по право и международни отношения, с богат стаж в държавната администрация, каза Веселинов. Към момента е член на ЦИК. Човек, който вече е влязъл в нещата, смятаме, че ще е полезен, отбеляза депутатът.

Предизвикателството пред ЦИК е много сериозно, защото трябва с летящ старт да влезе в темата и да свърши доста работа, каза още Веселинов.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев.

Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика, аргументира решението Карадайъ.

Солакова и Чаушев са и с дългогодишен опит като членове на ЦИК.

Карадайъ в отговор на въпрос напомни, че досега практиката е била преди определяне състава на ЦИК, да се провеждат консултации между парламентарно представените партии.Този път такива разговори обаче е нямало. Ние си направихме своите предложения като изчаквахме до последно евентуално дали ще има консултации, уточни председателят на ДПС.

Днес е последният срок, в който парламентарните групи трябва да внесат в НС предложенията си за членове на ЦИК.